Den Haag wil legal tech start-ups aantrekken

De gemeente Den Haag wil meer legal tech start-ups aantrekken en heeft daarom aan het Leiden Centre of Data Science (LCDS) van de Universiteit Leiden opdracht gegeven voor een onderzoek naar het gebruik van legal tech binnen de gemeente.

Delen:

Den Haag wil legal tech start ups aantrekken
Foto: Depositphotos

“Den Haag wil zich op deze manier nog sterker profileren als internationale stad van vrede en recht,” licht onderzoeksleider en hoogleraar recht en informatica Jaap van den Herik toe. “Dit helpt Den Haag op de kaart te zetten.”

Het onderzoek bestaat uit een enquête en vijftien interviews. Vijftig organisaties hebben meegedaan aan de enquête. De resultaten worden eind deze maand verwacht.

De opdracht aan de universiteit vloeit rechtstreeks voor uit de start van de nieuwe opleiding Leiden Legal Technologies Program die is gevestigd in Den Haag. In deze opleiding wordt samengewerkt door Faculteit der Rechtsgeleerdheid, de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen en de Faculteit Governance and Global Affairs van de Universiteit Leiden. Ook de gemeente Den Haag en het ministerie van Justitie en Veiligheid participeren. De opleiding is deze maand gestart.

Ondersteuning van rechtspleging

Volgens Jaap van den Herik is de opleiding uniek voor Nederland, omdat juristen daar kunnen leren hoe ze Artificial Intelligence (AI) kunnen gebruiken ter ondersteuning van de rechtspleging.

Achterstanden

“Het programma is erop gericht rechtsprocessen te automatiseren en te digitaliseren,” verklaart Van den Herik. “Daar is nog een wereld te winnen want de rechtspraak kampt met grote achterstanden. Digitalisering van juridische dienstverlening kan helpen die in te lopen.”

De opleiding heeft tot doel de juristen van de toekomst te creëren en hun de vaardigheden te leren die ze daarbij nodig hebben. Van den Herik is ervan overtuigd dat computers in de toekomst net zo goed kunnen rechtspreken als een rechter.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven