Deskundigen gaan tbs-zaken bekijken

Delen:

Een team van deskundigen gaat tbs-zaken tegen het licht houden om uit te sluiten dat er fouten zijn gemaakt waardoor mensen mogelijk onterecht in een kliniek zitten. Het team wordt samengesteld in opdracht van de Raad voor de rechtspraak. Dat heeft een woordvoerder maandag desgevraagd gemeld.

Onlangs kwam aan het licht dat twee veroordeelden jarenlang onterecht in tbs zaten, doordat bij het toetsen voor de verlenging van de maatregel fouten waren gemaakt. De raad riep rechtbanken toen al op strafzaken tegen het licht te houden die vergelijkbaar waren met die van Dusan van R., die 18 jaar onterecht in tbs zat. Het Openbaar Ministerie is overigens in beroep gegaan tegen die beslissing om de maatregel niet meer te verlengen.

De Raad hoopt dat het team met een maand is samengesteld. Het is daarom nog onduidelijk wie daarin zitting nemen. Bovendien moet voor de deskundigen nog een opdracht worden geformuleerd. De opdracht is mogelijk breder dan alleen alle tbs-zaken met bovengenoemde zaken te vergelijken om ‘uit te sluiten dat rechters op andere fronten nalatig zijn geweest’.

Overigens gaat de raad er niet vanuit dat het onderzoek meer soortgelijke zaken oplevert. ‘Dit is alleen bedoeld als extra zekerheid, als extra waarborg’, stelde de zegsman. (Bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven