Deurbelbeelden dwingen Rechtspraak anonimisering vonnissen te herzien

De Raad voor de rechtspraak gaat bekijken of zij mogelijk de anonimiseringsrichtlijnen voor vonnissen moet aanpassen. Dit naar aanleiding van onderzoek van BNR Nieuwsradio, waaruit blijkt dat adressen van burgers die camerabeelden delen met de politie soms te herleiden zijn uit vonnissen. Een aantal uitspraken is inmiddels al aangepast.

Delen:

Zoekpagina op Rechtspraak.nl

Uit onderzoek van BNR Nieuwsradio blijkt dat getuigen soms vindbaar zijn op basis van geleverd bewijs van hun camerabeelden, via uitspraken die zijn opgenomen in Rechtspraak.nl. BNR wist adressen vast te stellen van burgers die camerabeelden hadden gedeeld met justitie. In één geval ging het bijvoorbeeld om een straatgenoot van het slachtoffer van een brute woningoverval.

Risico’s

Doordat steeds meer vonnissen online worden gezet en burgers steeds vaker videobewijs leveren liggen nieuwe risico’s op de loer, bericht de zakelijke nieuwszender. Op Rechtspraak.nl zijn met zoektermen al een kleine honderd vonnissen te vinden waarin videodeurbellen een rol speelden. Dit zijn vooral strafzaken. Eigenaren van videodeurbellen kunnen makkelijk onverhoopt in zo’n vonnis terecht komen. Uit eerder onderzoek van BNR bleek al dat de politie regelmatig eigenaren van deurbelcamera’s dwingt hun beelden af te geven.

Onvermijdelijk

Onder advocaten is het een bekend gegeven dat de anonimiteit van verdachten, getuigen en andere betrokkenen, die de Raad voor de rechtspraak wil garanderen in online gepubliceerde vonnissen, niet altijd kan worden gewaarborgd. Dat er identificerende gegevens te vinden zijn in online vonnissen, is volgens juristen tot op zekere hoogte onvermijdelijk. De ambitie om rechtspraak transparant te laten zijn en de noodzaak getuigen te beschermen zijn vaak met elkaar in strijd. Toch vinden advocaten die BNR sprak dat het publiceren van gegevens die herleidbaar zijn naar een woonadres van een getuige te ver gaat.

Dilemma’s

De Raad voor de rechtspraak stelt in een reactie dat ontwikkelingen op het gebied van onder andere veiligheid, technologie en privacy soms nieuwe dilemma’s opwerpen bij het anonimiseren van uitspraken. Momenteel bekijkt de Raad in breder verband naar de impact van nieuwe technologische ontwikkelingen. Mogelijk zal dit leiden tot nieuwe aanpassingen van de anonimiseringsrichtlijnen. Een aantal vonnissen waaruit BNR adressen wist te herleiden, zijn inmiddels aangepast.

Getuigen vooraf hierover informeren ziet men als onwerkbaar, ook omdat men niet over de contactgegevens van betreffende personen beschikt. Wel kan men een verzoek indienen tot verwijdering. Dat gebeurt dan, in het geval de anonimiseringsrichtlijnen inderdaad niet goed blijken te zijn toegepast.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven