Deurwaarder zet geldhond in: ‘Familie zei: contanten verstopt in huis’

Hoe ga je als deurwaarder grote hoeveelheden contant geld vinden wanneer een debiteur er alles aan heeft gedaan om die te verstoppen? Voor die uitdaging stonden de deurwaarders van Van Schendel en Partners onlangs. De oplossing was even creatief als voor de hand liggend: geldhonden.

Delen:

Deel op Signal
geldhond
Foto: Van Schendel en Partners

“Het ging om een uitdagende casus, waarbij we van familieleden van de schuldenaar hadden gehoord dat er overal in huis verborgen plekken zouden zijn waar geld was verborgen,” zo legt Jeroen Snoek, gerechtsdeurwaarder en directeur advocatuur bij Van Schendel en Partners uit. “Het ging om een flinke vordering: ruim 250.000 euro. Dus alle hulp was welkom.”

Die hulp kwam er uiteindelijk in de vorm van geldhonden. “Ik wist eigenlijk helemaal niet dat die bestonden, maar ik werd erop geattendeerd door een kennis bij de politie. Toen zijn we op zoek gegaan naar een partij die ons voor deze casus zou kunnen helpen met zo’n geldhond.”

Getraind

Geldhonden worden in Nederland speciaal getraind voor inzet door de politie en in de beveiliging. Die training wordt echter verzorgd door vrijwilligers en externe bedrijven. Het bedrijf dat uiteindelijk in deze casus de helpende hand uitstak, was Het Twickelerveld. Naast geldhonden leidt het bedrijf uit Middenbeemster ook drugshonden en andere typen speur- en politiehonden op, waaronder honden die worden ingezet voor de detectie van explosieven.

“Bij het eerste telefonische contact bleek al gauw dat ze ons graag wilden helpen,” vertelt Snoek. “We hebben het toen goed voorbereid, waarna onze deurwaarder Jochem Jansen samen met een slotenmaker en ondersteuning vanuit de politie is afgereisd naar het desbetreffende pand.”

Geen onnodige schade

Snoek kijkt met een goed gevoel terug op de primeur. Voor zover hij weet, is er in Nederland nog nooit eerder een geldhond ingezet door een deurwaarderskantoor. “Maar dit stemt positief. Als je als deurwaarder binnentreedt, heb je het recht om toegang te krijgen tot het hele pand. Maar als iemand geld of bezittingen verstopt, wil je niet van alles moeten openbreken. Je wilt geen onnodige schade veroorzaken.”

Een geldhond maakt het werk in zo’n geval een stuk makkelijker, zo luidt de eindconclusie. “We gaan dit misschien wel vaker doen. Zo’n hond maakt geen schade en is niet gevaarlijk, maar helpt enorm. Hij slaat niet alleen aan als hij verborgen spullen of contanten ruikt, maar je maakt als deurwaarder ook veel indruk als je met zo’n geldhond voor de deur staat. Dat kan in sommige zaken ook zeker helpen.”

29.000 euro

De hamvraag: heeft de geldhond ook daadwerkelijk contanten gevonden tijdens dit bezoek? “We hebben 29.000 euro kunnen innen, maar dit bedrag werd door de debiteur zelf overhandigd. In het pand sloeg de hond een aantal keer aan, maar hebben we geen contant geld meer gevonden.”

Spijt van de actie heeft Snoek echter allerminst. “Ik raad collega-deurwaarders zelfs aan om het ook te overwegen in specifieke gevallen. Als je het goed voorbereidt, maakt het je werk makkelijker.”

Foto’s van de actie publiceerde Van Schendel en Partners onlangs op LinkedIn.

Delen:

Deel op Signal

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven