Deurwaarders: ontruiming op tijd aankondigen

Delen:

Beeld bij ontruimingDe Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) wil dat ontruimingen geruime tijd van te voren kunnen worden aangekondigd. Een brief hierover aan de minister van Veiligheid en Justitie is in de maak, laat voorzitter Wilbert van de Donk van de KBvG weten. “De wettelijke regeling is op dit punt onvolledig.”

De actie van de deurwaarders is een rechtstreeks gevolg van een kwestie waarbij het Amsterdams deurwaarderskantoor Nijstad en Toonen betrokken was. De KBvG sleepte Nijstad en Toonen voor de tuchtrechter wegens een aantal feiten, waaronder het aankondigen van een ontruiming zonder voldoende wettelijke basis. De tuchtrechter onthield zich van een oordeel over de kwestie. Deze rechter liet zich evenmin uit over een andere klacht, over de juistheid van de in rekening gebrachte kosten.

“We benaderen nu de minister om duidelijkheid te krijgen over de aankondiging bij exploot die de deurwaarder in acht moet nemen,” zegt Van de Donk. “We willen weten of hij het met ons eens is dat een ontruiming geruime tijd van te voren bij exploot moet worden meegedeeld. Het gaat hier soms om persoonlijke bezittingen en huisdieren die op straat dreigen te komen. Debiteuren moeten de tijd hebben om die onder te brengen.”

De KBvG heeft de tuchtzaak tegen Nijstad en Toonen ingetrokken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven