Deurwaarders ontwikkelen proceskostencalculator

Delen:

Foto: Pexels

Gerechtsdeurwaarderskantoor Jongejan Wisseborn heeft een proces- en incassokostencalculator ontwikkeld en deze op de website van het kantoor geplaatst. Er is ook een app die hetzelfde doet.

Hoeveel kost het als ik een incassoprocedure start? En als ik ga procederen? Gerechtsdeurwaarder John Wisseborn kreeg deze vraag wel vaker. “Mensen vinden het soms raar dat ze moeten betalen om hun recht te halen. En dan is het ook nog eens onduidelijk wat het kost”, zegt hij. Daarom hanteert hij vaak de metafoor van de taxi: “Je stapt in, zegt tegen de chauffeur: rij maar een eind maar je moet wel nu zeggen wat het kost.”

Ook al is het incassotraject wat onzeker, toch is het mogelijk een goede inschatting te geven van de kosten. Die staan op de proceskostencalculator, onlangs ontwikkel door Jongejan Wisseborn Gerechtsdeurwaarders. Na het invullen van het bedrag van de vordering wordt getoond wat de kosten van de dagvaarding zijn, het salaris van de gemachtigde en de griffierechten. “De uitkomst van een procedure is lastig vooraf te voorspellen”, zegt Wisseborn. “Het is uiteindelijk aan de rechter om te bepalen voor wiens rekening de proceskosten zijn. Onze proceskostencalculator geeft niettemin een indicatie met welke kosten schuldeisers en schuldenaren in ieder geval te maken krijgt in een juridische procedure.”

Daarnaast kunnen de deurwaarderskosten worden berekend. Wie een schuld heeft van 1000 euro, door de rechter wordt veroordeeld maar desondanks niet betaalt, kan worden geconfronteerd met een beslag op onroerende zaken. Het bedrag dat zo’n schuldenaar uiteindelijk moet betalen loopt dan als snel op richting 3.000 euro. “Zo kan iedereen de afweging maken of het zin heeft een vordering door te zetten.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven