Deurwaarders willen imago opkrikken

Delen:

Beeld bij Imago gerechtsdeurwaardersNederlandse gerechtsdeurwaarders zijn een campagne begonnen om hun imago te verbeteren. Volgens de vereniging Deurwaardersbelangen.Nu moeten deurwaarders vooral hun communicatie verbeteren.

Bestuurslid Jacco van Lunteren van Deurwaardersbelangen.Nu zegt dat deurwaarders duidelijk moeten zijn. “Dus niet te veel jargon gebruiken, maar helder uitleggen wat je doet. Je kunt de boodschap daarmee niet verzachten, maar je kunt wel een hoop narigheid voorkomen. Daarbij gaat het volgens Van Lunteren om een breed scala van communicatie-uitingen. Dus niet alleen wat voor brieven je stuurt of hoe je telefoneert maar ook of je met een open of een gesloten balie werkt.

Om een beeld te krijgen hoe de buitenwereld denkt over de deurwaardersbranche, heeft Deurwaardersbelangen.Nu gesprekken gevoerd met partijen die veel met deurwaarders te maken hebben, zoals grote klanten en tuchtrechters. De volgende stap bestaat uit gesprekken met schuldenaren. “We willen ook van hen weten wat we kunnen verbeteren.”

Als de balans is opgemaakt, wil de vereniging een vertaalslag maken naar de leden. Met eigen trainingen voor de achterban wil Deurwaardersbelangen.Nu de bewustwording op gang brengen. “Opleidingen zijn vaak vakinhoudelijk,” zegt Van Lunteren. “Wij willen in de opleiding meer aandacht voor bewustwording van het belang van communicatie.”

Deurwaarders kwamen onlangs in een ongunstig daglicht te staan door een rapport ‘Verbeterplan Incasso’ van de Consumentenbond. Dat ging over incassobureaus, maar deurwaarders kregen ook een veeg uit de pan. “Onterecht,” meent Van Lunteren. Hij wijst erop dat deurwaarders allen lid zijn van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG), dat alle deurwaarders klachtenregelingen hebben en dat er een tuchtrechter is tot wie klagers zich kunnen wenden. Hij juicht toe dat er in de Tweede Kamer stemmen zijn opgegaan om de incassobranche te reguleren in een Incassowet. “Wíj zijn al gereguleerd. Het is logisch om ook incassobureaus te reguleren.”

Bij Deurwaardersbelangen.Nu zijn 38 kantoren aangesloten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven