Diergaarde Blijdorp niet vervolgd in ‘Zaak Bokito’

Op dinsdag 4 maart maakte het Gerechtshof in Den Haag bekend Diergaarde Blijdorp te Rotterdam niet te zullen vervolgen voor de uitbraak van gorilla Bokito in mei 2007. De Raadkamer van het Gerechtshof heeft het beklag tegen de dierentuin, dat was ingediend door een gezin dat op 18 mei 2007 oog in oog stond met de ontsnapte gorilla, afgewezen. Het gezin was van menig dat men bij de dierentuin te weinig had gedaan om een uitbraak van het dier te voorkomen.

Eerder al besloot de Officier van Justitie de dierentuin niet strafrechtelijk te vervolgen, onder andere omdat het papierwerk van de dierentuin in orde was, men aan de wettelijke verplichtingen voldeed, het zeer onwaarschijnlijk zou zijn dat een gorilla over de gracht zou springen en omdat het gedrag van de gorilla mede veroorzaakt zou kunnen zijn door één van de vaste bezoekers, die hier al eerder voor gewaarschuwd was. Het gezin was het met deze beslissing niet eens en besloot een zgn. ‘artikel 12 Strafvordering zaak‘ in te dienen. 

De raadkamer is van mening dat strafvervolging van de dierentuin niet opportuun is, daar er geen strafdoeleinden gediend zullen zijn bij het vervolgen van Diergaarde Blijdorp. Alle dierentuinen onderschrijven immers de algemene norm dat gevaarlijke dieren onschadelijk gehouden dienen te worden en de Diergaarde heeft diverse maatregelen genomen om een nieuwe uitbraak van gevaarlijke dieren – voor zover mogelijk – te voorkomen.

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven