Digitaal procederen bij de bestuursrechter wordt mogelijk

De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties willen digitaal procederen bij de bestuursrechter wettelijk mogelijk maken. Zij hebben een wetsvoorstel, dat hiervoor de grondslag biedt, voor advies verzonden aan de Raad van State.

De nieuwe wet, die naar verwachting niet eerder dan medio 2009 in werking zal treden, schept een wettelijk kader voor digitale communicatie tussen procespartijen en bestuursrechters. Om digitaal procederen mogelijk te maken, zal de Rechtspraak de komende jaren geleidelijk veilig elektronisch berichtenverkeer invoeren. Hiervoor worden twee manieren van digitale communicatie mogelijk gemaakt. Allereerst wordt een portaal op Rechtspraak.nl ontwikkeld dat onder meer gebruikt kan worden het insturen van beroepschriften en andere documenten en dat de stand van de procedure weergeeft. Daarnaast wordt berichtenverkeer mogelijk gemaakt waarbij de gebruiker niet hoeft in te loggen op Rechtspraak.nl omdat de communicatie rechtstreeks tussen het computersysteem van de gebruiker en dat van de Rechtspraak verloopt. Laatstgenoemde optie is vooral bedoeld voor professionele procespartijen die frequent en op grote schaal met de rechtbank communiceren, zoals advocaten. Beide opties bieden een efficiëntere vorm van communicatie met de rechtbank, die dezelfde mate van betrouwbaarheid en vertrouwelijkheid garandeert als verzending van stukken per aangetekende post. Overigens is van een plicht tot digitaal procederen geen sprake. Beroepschriften kunnen digitaal worden verzonden, maar dit hoeft niet.

De rechtbanken Breda, Dordrecht en Rotterdam en het College van Beroep voor het bedrijfsleven zijn al gestart met pilots voor het elektronisch instellen van beroep en het digitaal beheren van procesdossiers. Met deze projecten wil de Rechtspraak inzicht krijgen in de wijze waarop digitaal procederen zo efficiënt mogelijk kan worden vormgegeven. Ingegeven door de uitkomsten van deze pilots zal de komende jaren de digitale toegankelijkheid van de bestuursrechtspraak geleidelijk worden vergroot.

Bron: Raad voor de rechtspraak

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven