“Digitale rechtspraak heeft vertrouwen verhoogd”

Delen:

Jiyoung Lee (foto: Rechtspraak)

De Zuid-Koreaanse rechter Jiyoung Lee zal tijdens de Dag van de Rechtspraak (28 september, TivoliVredenburg, Utrecht) een presentatie geven over de digitale rechtspraak in haar land. Die is daar ver ontwikkeld en heeft geleid tot meer vertrouwen in de rechtspraak.

‘Leeggelopen rechtbanken’. Zo omschrijft Jiyoung Lee, rechter in het Zuid-Koreaanse arrondissement Suwon, de situatie in haar land. Want waarom zou je in de drukte van Seoel of andere grote steden naar een rechtbank gaan, als alle documenten en bewijsstukken 24/7 via het internet beschikbaar zijn? In Zuid-Korea kunnen rechters, rechtzoekenden en hun advocaten door het digitale gerechtelijke systeem hun zaken indienen, beheren en inzien. Alleen bij strafzaken kan dat niet.

Toen Jiyoung Lee in 2005, op 26-jarige leeftijd rechter in opleiding werd in de hoofdstad, kwam ze nog om in het papier. De digitalisering stond nog in de kinderschoenen. Vijf jaar later was Zuid-Korea, samen met Singapore, de digitale rechtbankreus van Azië geworden.

Dat Zuid-Korea zo vooruitloopt bij de digitalisering van de rechtspraak komt volgens Jiyoung Lee doordat zoveel mensen in stedelijke gebieden wonen (92 procent). Het is ook een van de meest bekabelde landen ter wereld, met snel en goedkoop internet. Maar ook de druk vanuit de bevolking, speelde een rol bij die ontwikkeling. “Mensen konden op het internet op zoek naar de rechten die ze hadden of zouden moeten hebben, en begonnen die op te eisen”, aldus Jiyoung Lee op Rechtspraak.nl. “Door te digitaliseren konden we tegemoetkomen aan de roep uit de samenleving om betere toegang tot en transparantie van de gerechtelijke procedures.” Van belang was ook de inzet van de voormalige president van het Hooggerechtshof Yonghoon Lee. In het midden van de jaren 2000 overtuigde hij het parlement ervan dat er geld moest komen voor de digitalisering van de rechtspraak.

De digitalisering van de Zuid-Koreaanse rechtspraak kwam vijf jaar later goed op gang met de introductie van het digitale dossiersysteem. Dat systeem was nog weinig stabiel en kende de nodige programmafouten. Maar weer vier jaar later was het op orde. Volgens Jiyoung Lee overtreffen de voordelen de nadelen. “Advocaten zijn niet verplicht om procedures elektronisch te starten, maar 90 procent verkiest de elektronische rechtspraak boven de papieren. Het vertrouwen in de rechtspraak is ook toegenomen. We zijn efficiënter en sneller geworden, en die snelheid gaat niet ten koste van de kwaliteit. We kunnen ons juist veel beter richten op de waardevolle en inhoudelijke zaken.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven