Digitalisering komt er kei-snel aan

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

U heeft nog elf maanden. Vanaf 1 januari 2016 wordt namelijk de civiel- en bestuursrechtelijke procedure gedigitaliseerd, zo meldde voorzitter van de Raad van de rechtspraak Frits Bakker afgelopen donderdag op het KEI-congres De rechtspraak van morgen. Maar het wordt ook wel tijd. Daar waren de ruim duizend aanwezigen wel van doordrongen na de vlammende speech van IT-&-recht-specialist Richard Susskind.

“Hoeveel mensen zitten hier eigenlijk op Twitter?” vroeg Susskind (onder meer hoogleraar in Oxford en IT-adviseur van de hoogste rechter in Engeland) aan de zaal. Zo’n vijf procent van de handen ging omhoog. “Lieve mensen, Twitter heeft een half miljard gebruikers. Een half miljard! Waarom denkt u dat het niet voor u is, als u het niet eens geprobeerd heeft? Eigenlijk bent u net zo vermoeiend als kleine kinderen die beweren niet van tomaat te houden zonder er ooit een geproefd te hebben.” Het publiek lachte besmuikt.

Kosten, concurrentie, technologie

Susskind ziet drie grote aandrijvers voor verandering in de rechtspraak. Ten eerste is rechtspraak voor steeds meer mensen niet te betalen, ten tweede komen er allerlei alternatieve manieren voor geschilbeslechting op de markt, ten derde is er technologie die onophoudelijk ontwikkelt.

Ter illustratie citeerde Susskind de wet van Moore: iedere twee jaar verdubbelt het rekenvermogen van onze computers. Gaat al sinds 1995 op. “Als dat zo doorgaat, heeft een doodgewone computer in 2050 evenveel rekenvermogen als de hele mensheid bij elkaar.” Een doodse stilte viel in de zwarte, circustent-achtige zaal in het WTC van Rotterdam.  

Susskind onderbouwde zijn betoog met tal van voorbeelden. Er bestaat al online diensten, zoals Lex Machina, die op basis van cijfers over gedane vonnissen accuraat de uitkomst van een nieuwe zaak voorspellen. Op eBay doen zich per jaar 60 miljoen conflicten voor die allemaal online worden opgelost – buiten de rechter om.

Twee vliegen in een klap

Rechters moeten zich goed afvragen voor welk probleem zij de oplossing vormen en die oplossing zo goedkoop mogelijk aanbieden, aldus Susskind. En dan komt digitalisering goed uit, omdat die kostenbesparing meebrengt. Daarover voelde dagvoorzitter Clairy Polak Frits Bakker nog eens aan de tand: “Hoeveel moet er ook alweer bezuinigd worden? 120 miljoen!” Toch is de digitalisering van de rechtspraak geen bezuinigingsmaatregel volgens Bakker: “Om digitalisering kunnen we niet heen, al had het 120 miljoen gekóst.”

Gemengde reacties

Tijdens de lunch waren de reacties van de aanwezigen gemengd. Hoewel de ene advocaat uitziet naar een tijdperk waarin bewijsstukken niet meer fysiek op de rechtbank hoeven te worden afgeleverd, uitte een ander zorgen over de kwaliteit van de rechtspraak die toch al steeds minder wordt vanwege de te hoge werkdruk bij rechters. Na de lunch namen de congresdeelnemers deel aan workshops over de ophanden zijnde digitalisering. En voor zover die hun zorgen niet weg zouden nemen, konden ze die weglachen bij het cabaret waar de dag mee werd afgesloten. Maar de digitalisering, die komt er keihard aangesneld.

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top