Dinsdag: topdag voor de strafbalie

Delen:

Foto Pixabay

‘Klapdag’ wordt dinsdag ook wel genoemd onder advocaten, officieren en rechercheurs. Dinsdag is voor de recherche namelijk de favoriete dag om grotere onderzoeken te laten ‘klappen’. Dan worden de verdachten aangehouden en onderzoeksactiviteiten verricht. Zo hebben politie en Openbaar Ministerie de maximale termijn van drie dagen (inverzekeringstelling) voor het onderzoek. Strafrechtadvocaten hebben het die dag extra druk met bijstandsverzoeken van cliënten.

De keuze voor dinsdag kan volgens strafrechtadvocaten als negatief gevolg hebben dat verdachten onnodig lang in een politiecel zitten. Het Openbaar Ministerie spreekt dat tegen.

Tik op twitter ‘klapdag’ in, en je krijgt een groot aantal hits van advocaten, officieren van justitie en politiemensen. De advocaten Juriaan de Vries en Christian Floksta (Ficq Advocaten), Jeroen Soeteman (JebbinkSoeteman advocaten), de persofficier Marilyn Finkenscher van het Openbaar Ministerie in Den Haag, de Politie Amsterdam en Piet van der Zouwen (Operationeel expert Politie Rotterdam): allemaal maken ze gewag van ‘klapdag’.

Niet in het weekend

Juriaan de Vries

Dat die klapdag het vaakst op dinsdag valt is logisch, verklaart Juriaan de Vries, strafrechtadvocaat bij Ficq & Partners. “Zo hebben de politie en het Openbaar Ministerie de meeste tijd om tijdens de inverzekeringstelling de voorgeleiding aan de rechter-commissaris voor te bereiden. Die besluit over de inbewaringstelling.”

 

Dat zit zo: Na de ophouding (negen uur) duurt de inverzekeringstelling maximaal drie dagen. Daarna moet de verlenging van het voorarrest worden voorgelegd aan de rechter. “Voorgeleidingen komen echter niet voor in het weekeind,” licht Juriaan de Vries toe. “Dus als de aanhouding op dinsdagochtend is, heeft het OM eerst een volle dag voor de ophouding en vervolgens tot vrijdagmiddag drie volle dagen om de zaak rond te krijgen.” Hij doelt niet alleen op verhoor, maar ook het organiseren van doorzoekingen, rapporten schrijven en dossiers aanleveren. Juriaan de Vries: “Als je iemand bijvoorbeeld aanhoudt op donderdag, heb je alleen die donderdag en vrijdag om te horen.”

De aanhoudingen op dinsdag kunnen volgens Juriaan de Vries wel negatieve consequentie hebben voor verdachten: “Als mensen zich op hun zwijgrecht beroepen, verblijven ze lang in een politiecel zonder dat er iets gebeurt. En politiecellen zijn minder comfortabel. Als je dan toch vast moet zitten, dan liever in het Huis van Bewaring.”

Zwijger

Als de politie en het OM weten dat ze een zwijger sowieso in bewaring gaan nemen, kun je hem ook op donderdag aanhouden om hem op vrijdag voor te geleiden, vindt De Vries. “Dan heeft de politie minder tijd, maar voor de verdachte is dat het meest prettig.” Hij vervolgt: “Met collega’s geinen we er wel eens over. Er zijn advocaten die alleen dinsdag als beschikbaarheid aangeven voor de piketindeling.”

Eric Steller

Ook Eric Steller (strafrechtadvocaat bij Van Gessel Jonge Vos Hammerstein advocaten) herkent ‘dinsdag klapdag’. “Ik zou van maandag op dinsdag niet thuis slapen als ik dacht dat er een onderzoek tegen me loopt,” grapt Steller.

Vooral in langlopende onderzoeken vraagt hij zich wel eens af wat er nog gebeurt na een klapdag. De recherche denkt volgens Steller te vaak: “We hebben nog drie dagen” in plaats van: “We proberen zo snel mogelijk het onderzoek af te ronden, en we hebben daarvoor maximaal drie dagen”.

Onnodig vastgezeten

Steller: “Die drie dagen inverzekeringstelling zijn bedoeld om onderzoek te doen. Maar er zijn ook onderzoeken waarbij er alleen op de eerste dag iets gebeurt, en verder niet. Die mensen hebben dan twee dagen onnodig vastgezeten. Ik zie in het proces-verbaal bij de vordering tot bewaring soms dat er na het horen van cliënt dagen niets is gedaan. Wat ze wel eens doen: aan het einde van de inverzekeringstelling alle verdachten opnieuw horen om te kijken of ze nog steeds zwijgen. Beetje kinderachtig.” Steller trekt daaruit de conclusie dat mensen soms onrechtmatig in verzekering worden gesteld.

Eric Steller ziet hetzelfde patroon bij de ophouding, waarvan de termijn van zes naar negen uur is gegaan. “Die termijn laat men soms ook gewoon aflopen. Ook daar leeft soms het idee: ‘We hebben toch negen uur, rustig aan’.  De recherche heeft in mijn beleving niet altijd het besef dat daar misschien iemand vastzit die niets strafbaars heeft gedaan. Maar dat geldt niet voor elk politieteam of elke verbalisant.”

Zwaardere zaken

Jaap Baar

Advocaat Jaap Baar (KuypBaar Advocaten) ziet op dinsdag vooral de zwaardere zaken klappen. Baar, die voorzitter is van de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten (NVJSA) onderschrijft dat verdachten soms onnodig vast zitten. Maar hij stelt ook: “Als de recherche iemand op dinsdag aanhoudt, doen ze dat toch meestal omdat ze een goed dossier willen hebben.”

Baar zegt dat ‘dinsdag klapdag’ ook wordt gebruikt voor zaken waarin mensen niet worden voorgeleid. “Ik doe zelf veel fraudeachtige zaken, en daar zie je dat de verdachten na de inverzekeringstelling weer weggaan. Maar dan willen de recherche en het Openbaar Ministerie natuurlijk de verdachte personen en bedrijven kunnen horen en onderzoeken zonder dat ze onderling kunnen praten. Dan zie je dat ze vaak de dinsdag gebruiken.”

Geplande acties

Het Openbaar Ministerie bevestigt dat dinsdag vaak de klapdag is, en noemt ook maandag als populaire dag om onderzoeken te laten klappen. “Rechters en officieren van justitie hebben te maken met de openingstijden van het gerechtsgebouw,” zegt een woordvoerster. “Omdat het OM geplande acties met veel verdachten in principe niet in het weekend bij de rechter-commissaris kan voorgeleiden, vinden klapdagen regelmatig op maandag en dinsdag plaats. De voorgeleiding bij de RC gebeurt dan op donderdag of vrijdag.”

Volgens het Openbaar Ministerie is van onnodig lang vasthouden van verdachten in dit verband “in de regel” geen sprake. “Het onderzoek, waaronder het eerste verhoor van de aangehouden verdachten en het opmaken van een proces-verbaal voor de voorgeleiding bij de rechter-commissaris, kost veel tijd,” stelt de woordvoerster. “Drie dagen inverzekeringstelling van een aangehouden verdachte voor een ernstig delict waarvoor hij voor de RC moet worden voorgeleid is daarom niet disproportioneel.” De woordvoerster vervolgt: “Het OM ziet geen probleem bij het aanhouden van een verdachte op maandag of dinsdag en het voorgeleiden op donderdag of vrijdag. Het zal voor het onderzoek en de beslissing van de RC niet uitmaken op welke dag van de week een verdachte wordt aangehouden en voorgeleid.”

Het OM zegt dat aanhoudingen in grote onderzoeken ook gefaseerd kunnen worden gedaan. “Het tijdstip van een of meer aanhoudingen kan afhankelijk worden gemaakt van een heterdaadsituatie.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven