Diversiteit en inclusie in de advocatuur: werk aan de winkel

Uit een enquête van het platform Inclusie & Diversiteit van de Nederlandse Orde van Advocaten blijkt dat bijna de helft vindt dat de diversiteit op kantoor kan worden verbeterd. Twee derde vindt dat kantoren zich meer moeten inzetten voor het vergroten van de diversiteit en inclusie in de advocatuur.

Delen:

avatar-g92060e4e3_1280- Pixabay diversiteit-58ecdeee
beeld: Pixabay

Diversiteit en inclusie zijn belangrijk thema’s voor veel advocatenkantoren, zo blijkt uit de enquête. Twee derde van de ruim 300 respondenten geeft aan dat hun kantoor een inclusieve werkomgeving biedt waarin alle advocaten gelijkwaardig worden behandeld. Bijna de helft zegt dat hun kantoor adequate actie onderneemt in geval van discriminatie, buitensluiten, pesterijen of intimidatie.

Géén beleid

Hoewel veel advocaten vinden dat hun kantoor een inclusieve werkomgeving biedt, zegt bijna de helft dat de diversiteit op kantoor voor verbetering vatbaar is. En bijna twee derde vindt dat advocatenkantoren zich beter moeten inzetten voor meer diversiteit en inclusie in de advocatuur.
Bijna vijftig procent van de respondenten geeft aan dat hun kantoor géén diversiteitsbeleid voert. Daarbij gaat het veelal om kleinere kantoren; grotere kantoren hebben meestal wel beleid op dit gebied.
Bij het aannemen van personeel wordt door een vijfde van de kantoren bewust naar meer diversiteit gestreefd. Een ruime meerderheid van de deelnemers zegt negatieve ervaringen te hebben gehad met diversiteit en inclusie op kantoor.

Platform

De enquête werd gehouden op initiatief van het begin dit jaar opgerichte platform Inclusie & Diversiteit van de Nederlandse Orde van Advocaten. Het uit zo’n 35 advocaten bestaande platform heeft als doel diversiteit en inclusie binnen de advocatuur verder te bevorderen.
De advocaten die aan de enquête hebben meegedaan zijn afkomstig van zowel grotere als kleinere kantoren en verdeeld over alle arrondissementen. De meesten hebben een Europese achtergrond en identificeren zich als hetero en niet-religieus.

Verbeterpunten

Theda Boersema, als lid van de algemene raad van de NOvA betrokken bij het platform, vindt het goed dat in de balie een enquête over dit thema heeft plaatsgevonden. “Met de resultaten kunnen we de focus leggen op de verbeterpunten. Samen met het Platform Inclusie & Diversiteit gaan we hiermee aan de slag.” Over twee jaar zal de NOvA opnieuw een enquête op dit gebied houden. “Zo kunnen we voortgang van de verbeterpunten bewaken en behaalde resultaten vergelijken.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven