DLA Piper stimuleert pro bono vanuit Amsterdam

Delen:

Lamin KhadarDLA Piper heeft Lamin Khadar benoemd als pro bono-medewerker Europa met als standplaats Amsterdam. Hij gaat al het pro bono werk van DLA Piper op het Europese continent promoten en coördineren.

Het is voor het eerst dat binnen de juridische sector in Nederland een medewerker wordt benoemd die zich fulltime gaat bezighouden met het promoten van pro bono-werk in Europees verband.

Khadar gaat zich voor 75 procent bezig houden met managen van pro bono-werk voor non-profit organisaties. “De rest van de tijd ga ik zelf pro bono werk doen,” licht hij toe. In Nederland geeft DLA Piper gratis juridisch advies aan onder meer Take Carebnb, dat zich in Amsterdam inzet voor huisvesting van vluchtelingen. Ook helpt het kantoor de Open Society Foundation van Georg Soros en de University Law Clinics in Utrecht en Amsterdam voor asielzoekers die hun gezin naar Nederland willen halen.

De gratis advisering kan gaan over uiteenlopende onderwerpen: van arbeidscontracten en asielrecht tot rechtsvormen van ondernemingen. “Wij luisteren naar de wensen van de non-profit organisatie, en vertalen dat naar een juridische vraag. Die zetten we vervolgens uit bij de juiste mensen binnen onze organisatie.”

In het buitenland doet DLA Piper onderzoek naar uitsluiting van kinderen met een beperking binnen het onderwijs. “In veel landen worden de kinderen geweerd. Of ze moeten meedraaien in het reguliere onderwijs.” Volgens VN-verdragen hebben kinderen recht op passend onderwijs. “Wij onderzoeken dan of en hoe dat recht is vastgelegd in wetten van Europese landen. Vervolgens proberen we de wetten te veranderen in landen waar het VN-verdrag nog niet is omgezet in nationaal recht. We helpen de ouders van de kinderen ook om via de juridische weg het recht op onderwijs af te dwingen.”

Khadar, die in Nederland is opgegroeid, heeft meerdere jaren ervaring als juridisch pro bono adviseur voor Europese ngo’s. Daarnaast is hij docent Public Interest Law en medewerker van diverse onderzoeksprojecten op dit gebied. In zijn vorige functie was hij directeur van de EU Public Interest Law Clinic, een initiatief van de New York University Law School en HEC Paris.

Hij zet zich in voor vrijwilligerswerk en maatschappelijke betrokkenheid en is medeoprichter van de The Good Lobby, een Europese organisatie die bemiddelt in gratis professioneel advies voor ngo’s. Via deze organisatie promoot hij al een aantal jaar vrijwilligerswerk onder juristen in Europa. “Ik heb gezien wat voor fantastisch pro bono werk advocatenkantoren kunnen doen. Ik wilde daar zelf aan bijdragen, en ik ben daarom blij dat ik deze kans heb gekregen.”

DLA Piper is toonaangevend als het om pro bono gaat. Het bedrijf besteedt wereldwijd 202.000 uur aan onbetaald juridisch advieswerk.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven