Docent familierecht maakt animatie voor kinderen van scheidende ouders

Universitair docent familierecht én illustrator Naomi Spalter maakte een animatievideo voor kinderen van ouders die gaan scheiden. “Vaak weten kinderen niet wat hun rechten zijn en dat hun stem belangrijk is in familie- en jeugdzaken. Daar wilde ik iets aan doen.”

Delen:

animatie Naomi Spalter-verkleind-930955b0

“Als wetenschapper ben ik geïnteresseerd in legal design, in manieren om het recht toegankelijk te maken in een wereld die juridisch steeds complexer wordt. Bijvoorbeeld door het te visualiseren”, vertelt Spalter, die is verbonden aan het Utrecht Centre for European Research into Family Law. “Daarbij komt dat uit veel onderzoeken blijkt dat kinderen (te) weinig gebruik maken van hun participatierechten in familie- en jeugdzaken. Een van de oorzaken kan zijn dat ze vaak niet weten dat ze deze rechten hebben.”

Tekeningen

Dit bracht haar op het idee om een animatie te maken. Spalter, die behalve wetenschapper ook illustrator is, maakte zelf de tekeningen en schreef het script. Het animeren is gedaan door motion designer Jill Vanc.
De animatie is te zien via YouTube en is bedoeld voor kinderen vanaf een jaar of acht. Spalter: “Ik heb geprobeerd een script te schrijven dat aansluit bij de belevingswereld van jonge kinderen en heb gekozen voor een voice-overstem van een twaalfjarige. Op deze manier probeer ik zoveel mogelijk kinderen te bereiken die te maken hebben met dit onderwerp.”

Laagdrempelig

Kinderen kunnen in familie- en jeugdzaken natuurlijk ook contact opnemen met bijvoorbeeld de kinderrechtswinkel, maar Spalter denkt dat video’s vanwege hun laagdrempeligheid goed werken voor een jong publiek. “Ze kunnen ze op een tablet of eigen smartphone bekijken en zo kun je hen rechtstreeks bereiken. Het is een eerste stap: participeren begint met informeren. Je kunt pas meedoen als je weet dat je rechten hebt. Ouders weten overigens vaak ook niet dat kinderen participatiemogelijkheden hebben.”

Ook voor volwassenen

Wellicht gaat Spalter in de toekomst meer animaties maken. “Kinderen hebben ook in andere familie- en jeugdprocedures behoefte aan kindvriendelijke informatie over hun rechten. Denk aan kinderen die onder toezicht worden gesteld of uit huis worden geplaatst.” Maar niet alleen  voor kinderen, ook voor volwassenen kunnen animaties van betekenis zijn volgens Spalter. Ze weet tal van voorbeelden te verzinnen waarin een korte duidelijke uitleg van iemands rechten nuttig kan zijn. “Bijvoorbeeld als sprake is van een arbeidsrechtelijk conflict of een gedwongen opname in een psychiatrische instelling.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven