Documentaire volgt ‘klimaatadvocaat’ in zaak tegen Shell

Gedurende de Nationale Klimaatweek besteedt de publieke omroep in verscheidene programma’s extra aandacht aan het klimaat. Op de vrijdagavond is een documentaire te zien over Roger Cox’ juridische strijd tegen Shell.

Delen:

Roger Cox-bc08f8ca
foto: Paulussen Advocaten

24 november 2015 is de geschiedenis ingegaan als de dag waarop de Haagse rechtbank het inmiddels beroemde vonnis wees in de door stichting Urgenda aangespannen rechtszaak tegen de Staat der Nederlanden. De rechter stelde de organisatie voor innovatie en duurzaamheid in het gelijk dat de Staat meer moest doen om de klimaatdoelen waaraan deze zich had gecommitteerd te behalen: terugbrengen van de uitstoot in 2020 met 25% ten opzichte van 1990. Het juridisch brein achter de mijlpaal was Roger Cox, advocaat en partner bij Paulussen Advocaten te Maastricht.

Shell

Het vonnis hield stand in hoger beroep en, eind 2019, tevens in cassatie. Op dat moment had de strafpleiter inmiddels zijn ogen alweer gericht op een volgende opponent – Shell – en in 2021 zegevierde de ‘klimaatadvocaat’ wederom, ditmaal namens klimaatorganisatie Milieudefensie. De aardoliemaatschappij moet in 2030 van de rechtbank de CO2-uitstoot met 45% gereduceerd hebben ten opzichte van 2019.

Docu

Over die zaak maakte regisseur Nic Balthazar de documentaire Duty of Care, Pleiten voor de Planeet voor omroep HUMAN. Hij volgde Cox in zijn voorbereidingen en tijdens de behandeling in de rechtszaal. Ook andere juristen die zich hardmaken tegen opwarming van de aarde komen in de film voorbij, zoals de Amerikaanse Julia Olsen (advocate in de Juliana-case) en Farhana Yamin, de Britse juriste die zich in 2019 vastlijmde aan de stoep voor het hoofdkantoor van Shell in Londen.

Duty of Care, Pleiten voor de Planeet is vrijdag 4 november 2022 om 20:30 te zien op NPO 3 (en NPO Start).

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven