Doe-het-zelf notaris in opmars

Delen:

Beeld bij HEMA notarisNu de HEMA-notaris groen licht heeft gekregen van het Gerechtshof Amsterdam, lijkt de doe-het-zelfnotaris eindelijk vaste voet aan de grond te krijgen. Directeur Pablo van Klinken van DoeHetZelfNotaris.nl zegt dat zich nu veel nieuwe notarissen aanmelden. “Wekelijks sluit een nieuw kantoor zich bij het netwerk aan.” Ook het aantal klanten neemt fors toe. Van Klinken verwacht dit jaar op 1300 aktes uit te komen.Ook de HEMA meldt dat het aantal klanten in de lift zit.

Bij een doe-het-zelfnotaris bespaart de cliënt 30 tot 50 procent door zelf de akte voor te bereiden. De uiteindelijke akte moet door de notaris zelf worden opgesteld. Van Klinken: “Mensen die anders nooit naar een notaris zouden gaan, beginnen online een samenlevingsovereenkomst of andere akte. Doordat er steeds meer notarissen meedoen, is het makkelijker een notaris in de buurt te vinden.”

In de afgelopen jaren keken notarissen nog de kat uit de boom, maar die houding is helemaal veranderd, zegt Van Klinken. “Notarissen gaan actief op zoek naar mogelijkheden om online actief te zijn.” DoeHetZelfNotaris.nl werkt nu met dertig notarissen verspreid over Nederland. Van Klinken hoopt binnen drie jaar een van de grootste notariële dienstverleners van Nederland te zijn.

Bij de notarisservice van de HEMA kunnen klanten testamenten en samenlevingscontracten afsluiten. Er zijn 20 notarissen bij aangesloten. De HEMA doet geen uitspraken over het aantal akten, maar een woordvoerster zegt wel: “Steeds meer consumenten weten ons te vinden als het gaat om een testament of samenlevingsovereenkomst. Als ze googlen, komen ze veelal tot de conclusie dat zij elders veel duurder uit zijn.”

Het is overigens maar de vraag of met het oordeel van het Amsterdamse Hof de kous af is. Op donderdag 4 december behandelde de Kamer voor het Notariaat nog klachten tegen twee notarissen die meewerken met doe-het-zelf aanbieders. Hun bezwaar is dat ondernemers die geen notaris zijn toch onder die beroepsnaam in de markt opereren. De tuchtrechter doet uitspraak op 4 februari.

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven