Door mediation verkorting procedure bij kinderontvoering

Delen:

Bij internationale kinderontvoering naar Nederland worden verzoeken om teruggeleiding steeds vaker afgedaan met een minnelijke regeling tussen de ouders. Dat schrijft staatssecretaris Teeven in een brief naar de Tweede Kamer.

In november 2009 is de pilot ’verkorte procedure’ gestart met als doel de doorlooptijd van de teruggeleidingsprocedure bij internationale kinderontvoering te verkorten. Van internationale kinderontvoering is sprake wanneer een kind ongeoorloofd naar een ander land wordt meegenomen door een van de ouders. De pilot beoogt door tussenkomst van mediation zo snel mogelijk tot een minnelijke regeling tussen de ouders te komen. Een snelle beslissing is immers in het belang van het kind. De doorlooptijd van de procedure kan met deze pilot maximaal 18 weken duren. De procedure nam eerder soms meer dan een jaar in beslag. Uit cijfers van de Centrale autoriteit blijkt dat er een stijging zichtbaar is in het aantal ontvoeringszaken dat met een minnelijke regeling is afgedaan.

Staatssecretaris Teeven streeft ernaar steeds minder inkomende zaken te doen eindigen met een beschikking door de rechter, maar met mediation. Uit de evaluatie van de pilot, is bovendien gebleken dat ouders in het algemeen tevreden zijn over de verkorte procedure. Dat geldt ook wanneer mediation niet leidde tot een volledig of gedeeltelijke overeenkomst, omdat de ouders door mediation vaak wel weer ‘on speaking terms’ waren. Staatssecretaris Teeven is dan ook positief over het verloop van de pilot en heeft de verkorting van de procedure inmiddels definitief ingevoerd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven