Doorlooptijd en begrijpelijkheid uitspraken moeten beter

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Google Streetview

Juridische professionals en rechtszoekenden zijn over het algemeen zeer tevreden over de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De doorlooptijden en de begrijpelijkheid van de uitspraken vragen echter om verbetering.

Dat blijkt uit het klantwaarderingsonderzoek dat de Afdeling bestuursrechtspraak heeft laten uitvoeren. Meer dan driekwart van de professionals die aan het klantwaarderingsonderzoek van de Raad van State deelnamen was over het algemeen tevreden met de gang van zaken bij de Afdeling. In totaal hebben 562 professionals de vragenlijst volledig ingevuld.

Uit het onderzoek blijkt dat de doorlooptijd aan verbetering toe is. Over de doorlooptijd is slechts iets meer dan een derde (34%) van de professionals tevreden. Dit geldt zowel voor zaken in eerste aanleg als zaken in hoger beroep. Desgevraagd gaven respondenten ook suggesties voor verbetering. Deze gingen over de doorlooptijden (zaken duren te lang), het rechterlijk functioneren (bijvoorbeeld over het inlevingsvermogen van de rechter) of administratieve contacten (de onmogelijkheid om digitaal te communiceren).

De komende tijd gaat de Afdeling bestuursrechtspraak zich inzetten op het verkorten van de doorlooptijden en op het verbeteren van de motivering en begrijpelijkheid van de uitspraken. Bart Jan van Ettekoven, voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak: “Ondanks onze inspanningen blijkt dat nog wel wat gedaan moet worden om de begrijpelijkheid van onze uitspraken en de motivering van onze beslissingen te verbeteren. Daar gaan we komende tijd verder mee aan de slag.”

Naast het verkorten van de doorlooptijden kan de Afdeling bestuursrechtspraak partijen tijdens de procedure ook beter informeren, aldus Van Ettekoven. “Niet alleen over de verwachte datum van de zitting, maar ook over de vertraging in de procedure die bijvoorbeeld kan ontstaan als een bestuursorgaan een nieuw besluit neemt na het toepassen van een zogenoemde bestuurlijke lus. In zo’n geval duurt de procedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak weliswaar langer, maar is het geschil per saldo vaak sneller opgelost. Ook moeten we bij complexe en omvangrijke zaken een reëlere prognose geven wanneer de uitspraak is te verwachten en het duidelijk zeggen als de uitspraak wat langer duurt dan normaal.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten.

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl