Dossiers voor hof worden in veelvoud geprint, ‘is toch niet meer van deze tijd’

Een foto van stapels papier op een tafel bij Wassink Advocatuur (Wijchen) maakt op LinkedIn veel reacties los. Het betreft één dossier dat in viervoud naar het gerechtshof moest. “Dit moet toch anders kunnen.”

Delen:

Dossiers voor hof worden in veelvoud geprint, ‘is toch niet meer van deze tijd’ - Mr. online
Foto: Wassink Advocatuur

Dergelijke stapels papier zijn aan de orde van de dag, vinden ze niet alleen bij Wassink Advocatuur, maar ook bij vele juristen die op de post reageerden. “Met het diepste respect voor de rechtspraak valt het bij zoiets op dat voor het gemak van de rechtspraak wordt gekozen, ten koste van het algemeen belang (waaronder het milieu)”, schrijft advocaat Mark van der Heijden (Smit & De Hart Advocaten). “Breng desnoods printkosten in rekening (al dan niet verdisconteerd in het griffierecht), maar laat digitaal fourneren toe want dat is in alle opzichten verstandiger.”

Overuren

Daar sluit Sandra Verberk-Elich (NewBaze) zich bij aan. “Zonde van al dat papier, terwijl het met een druk op de knop bij het hof kan zijn. Had laatst ook weer zo’n stapel.” Een vergelijkbare reactie komt van advocaat Berto Drenth (Advocaten in de Praktijk): “Een veel besproken onderwerp bij ons, nadat de printer weer eens overuren heeft gemaakt.” En dat, zegt advocaat Freek Geevers “terwijl de raadsheren op de zitting het dossier gewoon digitaal voor zich hebben.”

Achterhaald

In het notariaat is het anders, meldt notaris Martin Beenen (Beenen Dantuma Verschuren). “Deze werkwijze lijkt nogal achterhaald. In het notariaat gaat de inschrijving van akten van overdracht van registergoederen digitaal, de inschrijving bij de Kamer van Koophandel gaat digitaal en een BV kan sinds dit jaar digitaal worden opgericht. Allemaal maximaal beveiligd. Sneller, efficiënter en stukken zijn digitaal vlotter te raadplegen. Werkt al jaren heel prettig.”

Verliespost

Voor de advocatuur beginnen al die printkosten irritant te worden. “En dat dan ook nog eens op basis van een toevoeging”, zegt Nynke Whiterod. “De kosten van het papier, de printer, het printje en het verzenden worden niet gedekt door de vergoeding.” Helemaal eens, schrijft de voorzitter van de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN), Reinier Feiner. “Op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand is dit echt een grote verliespost voor de natuur en voor de sociale advocatuur: we krijgen die administratieve kosten niet vergoed. Bovendien is het onzinnig en uit een andere eeuw.”

Hele dag bezig

In het familierecht geldt dat vijf exemplaren naar het hof worden gestuurd met voor iedere extra belanghebbende een extra exemplaar, aldus advocaat/mediator Jolande ter Avest. “Meestal zeven keer dus (Raad voor de Kinderbescherming, Gecertificeerde Instelling en soms ook nog pleegouders), dat maakt acht. Mét tussenbladen en genummerde ‘lipjes’. Niet meer van deze tijd. Secretaresse is er soms een hele dag mee bezig.”

Dubbelzijdig

Soms is de griffie soepel: “Vorige maand had een van mijn opdrachtgevers een groot stuk dat in vijfvoud moest worden ingediend”, meldt juridisch secretaresse Stéphanie Koops. “Na overleg met de advocaat heb ik de griffie gebeld en gevraagd of ik het dubbelzijdig mocht indienen. Ze vonden mijn vraag wat gek, maar na intern overleg mocht het. Het scheelde ruim tien pakken papier. Mijn toppunt, of eigenlijk dieptepunt, was fourneren in een langlopende zaak. Ik heb twee extra grote verhuisdozen moeten indienen bij het hof. Twee loodzware verhuisdozen.”

Stappen gezet

Een teamvoorzitter en raadsheer bij het hof Arnhem-Leeuwarden vindt óók dat het ‘anders moet kunnen’. “Sterker, ontzettend veel en betrokken collega’s in de rechtspraak werken hard aan digitalisering, waaronder de mogelijkheid van digitaal procederen. Er zijn op dat vlak al goede stappen gezet en er volgt nog meer. Maar dit is een van de vele uitdagingen waarvoor we staan.”

Lees hier alle reacties.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven