Drie ton extra voor mediation in jeugdstrafrecht

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Sander Dekker
Sander Dekker. Foto: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft jaarlijks drie ton extra vrijgemaakt in het budget van Justitie en Veiligheid om herstelrecht in de vorm van mediation een vaste plaats in het jeugdstrafrecht te geven. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

In de afgelopen jaren had herstelrecht in het jeugdstrafrecht veelal een tijdelijk en incidenteel karakter, schrijft Sander Dekker in een brief aan de Kamer. Daar wil hij verandering in brengen. Hij is van plan het herstelrecht ‘een vastere plaats’ te geven in het justitiële traject dat een jeugdige aflegt.

‘In beginsel dient in iedere strafzaak te worden overwogen of de zaak zich leent voor een herstelrechtelijke modaliteit,’ aldus Dekker. ‘Die modaliteit dient te worden ingezet op een voor de verdachte en het slachtoffer veilige en constructieve manier.’ Daaraan zal hij de komende tijd samen met de ketenpartner vorm aan geven.

Omdat hij per direct ruimte wil geven voor herstelrecht in jeugdstrafzaken in de vorm van mediation heeft hij nu al besloten hiervoor jaarlijks drie ton vrij te maken. ‘Gelet op de ervaring uit voorgaande jaren verwacht ik hiermee een forse stijging van het aantal zaken te kunnen bekostigen.’

Dekker geeft aan dit najaar met nader bericht te komen over herstelrecht in jeugdzaken. Daarbij zal er in het bijzonder aandacht worden besteed aan voorlichting aan minderjarigen en hun ouders.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top