Driekwart slachtoffers vraagt geen schadevergoeding aan bij rechter

Bijna driekwart van de slachtoffers vraagt geen vergoeding aan voor schade die is ontstaan na een misdrijf, verkeersongeval of calamiteit. Om aandacht te vragen voor het belang van recht en herstel voor slachtoffers, heeft Slachtofferhulp Nederland de campagne ‘Het blijft je achtervolgen’ gelanceerd.

Delen:

Driekwart slachtoffers vraagt geen schadevergoeding aan bij rechter - Mr. online
Beeld: Gert Altmann/Pixabay

Uit onderzoek blijkt dat slechts 23 procent van de slachtoffers die recht heeft op een schadevergoeding, daar ook bij de rechter om vraagt. 77 Procent van alle slachtoffers vraagt dus geen schadevergoeding aan, terwijl ze daar wél recht op hebben. Een schadevergoeding kan bijdragen aan het herstel van het slachtoffer. Per jaar worden vier miljoen mensen slachtoffer van een misdrijf, verkeersongeval of calamiteit.

Erkenning

“Een slachtoffer heeft zelf niet om de situatie gevraagd”, zegt bestuursvoorzitter Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. “Als je schade hebt, wil je dat vergoed hebben. Naast kosten, zoals spullen die moeten worden vervangen, kampen slachtoffers ook nog lange tijd met de emotionele gevolgen van het misdrijf. Een schadevergoeding zorgt voor erkenning en herstel.”

Psychische klachten

Daarom is het belangrijk dat slachtoffers een schadevergoeding vragen. “Uit onderzoek blijkt dat slachtoffers die géén schadevergoeding krijgen, meer risico lopen om ernstige psychische klachten te ontwikkelen dan slachtoffers die hun materiële en immateriële schade wél vergoed krijgen. De hoogte van de schadevergoeding is hierin voor slachtoffers minder belangrijk.”

Te laat

In de praktijk merkt Slachtofferhulp Nederland dat de strafrechtketen zo onder druk staat, dat slachtoffers pas (te) laat op de hoogte worden gebracht van het moment van hun zitting. Bij ontvangst van het eindvonnis zien ze pas dat ze te laat zijn voor de indienen van hun schadevergoeding. Er melden zich zoveel slachtoffers die zoiets hebben meegemaakt, dat het systematisch lijkt, aldus Slachtofferhulp Jansen: “Wij zien momenteel dat wij maar in ongeveer 55 procent van de zaken de slachtofferinformatie tijdig ontvangen. Daarom zijn wij deze campagne gestart. Als slachtoffers zich vroegtijdig en rechtstreeks bij ons melden, kunnen wij actie ondernemen.”

Database

Slachtofferhulp Nederland houdt op basis van zo’n 14.000 rechtszaken per jaar in een database bij wat gangbare bedragen zijn voor slachtoffers van mishandeling, misbruik of verkrachting. De kans dat de schadevordering wordt toegekend is daardoor aanzienlijk groter.

Campagne

Met de nieuwe campagne ‘Het blijft je achtervolgen’ wil Slachtofferhulp Nederland laten zien hoe slachtoffers recht en herstel kunnen vinden. Een onderdeel van de campagne is het wijzen van slachtoffers op het aanvragen van schadevergoedingen, waarbij zij juridische hulp kunnen krijgen van Slachtofferhulp Nederland. Hetzelfde geldt voor het doen van aangifte, bijstand op zitting en het aanvragen van beschermingsmaatregelen. Jaarlijks helpt Slachtofferhulp Nederland 200.000 slachtoffers en nabestaanden hun leven weer op te pakken na een ingrijpende gebeurtenis. Het gaat daarbij om emotionele hulp, begeleiding in het strafproces en hulp bij het aanvragen van schadevergoeding.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven