Dwangsom overheid wordt maximaal 1260 euro

Delen:

Vanaf 1 oktober kunnen overheden die niet op tijd een besluit nemen, verplicht worden een dwangsom te betalen aan de betrokkene. Dat bedrag kan oplopen tot maximaal 1260 euro, Aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De dwangsom is bedoeld om bijvoorbeeld een gemeente, provincie of ministerie onder druk te zetten om op tijd een beslissing te nemen. Het kan gaan om bezwaarschriften of aanvragen voor subsidie of een vergunning.

Als de overheid niet binnen de vastgestelde termijn besluit, moet de betrokkene zelf vragen om een dwangsom. Als binnen twee weken nog steeds geen besluit is genomen, gaat de teller lopen. De bedragen lopen op van 20 euro per dag in de eerste twee weken naar 40 euro in de laatste weken. De dwangsom wordt berekend over hooguit 42 dagen.

Tegelijkertijd met de invoering van de dwangsom zijn de termijnen waarin de overheid een besluit mag nemen, verruimd. Het gaat dan om de Algemene wet bestuursrecht en de Wet openbaarheid van bestuur. (Bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven