Dynamieken ontrafeld aan de mediationtafel

Mediators die hebben geleerd te kijken met een systemische bril en systemische en communicatiepatronen kunnen benoemen en bespreken, zijn beter in staat om tot duurzame oplossingen te komen. Over hoe ze dat kunnen doen, schreef Mayke Smit een boek met inzichten en praktische tips voor toepassing in zaken als echtscheidingen, arbeidsconflict of burenruzie.

Delen:

200910_Dynamieken ontrafeld-15657d81

Als mediator wil je één ding: het conflict voor beide partijen zo goed mogelijk oplossen. Dat lukt vaak. Maar soms krijg je de vinger er niet achter. Of je denkt ‘we zijn eruit’ en opeens laait het geschil weer in alle hevigheid op. Er speelt meer mee dan je op het eerste oog kunt waarnemen.

In Dynamieken ontrafeld aan de mediationtafel maakt Mayke Smit zichtbaar wat er in de onderstroom invloed heeft op de interactie tussen mensen in relaties en conflicten. Zij neemt je mee in de beginselen van systemisch werk en de werking van systemische patronen, en laat je als professional met een systemische bril kijken met als doel te komen tot duurzame oplossingen.

Smit onderscheidt dynamieken die op drie niveaus meespelen in mediation:

  • De familiedynamiek op individueel niveau
  • De dynamiek tussen de cliënten
  • De dynamiek tussen de cliënten en de mediator.

Thema’s als omgaan met emoties, verlies en communicatiepatronen komen tevens aan bod. Van diverse bestaande theorieën geeft Smit een praktische beschrijving voor mediation in zaken die tussen twee cliënten spelen: echtscheidingen, arbeidsconflict en burenruzie. Zij toont in voorbeeldcasussen hoe een en ander kan worden toegepast met en zonder het gebruik van tafelopstellingen.

Dit boek is gericht op mediators en andere professionals die betrokken zijn bij het bemiddelen of oplossen van conflicten. Het is ook toegankelijk voor mensen met belangstelling op het gebied van relaties en conflicten. Verspreid over het boek doet Smit steeds suggesties tot zelfonderzoek.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven