E-court verder onder vuur

Delen:

De Raad voor de Rechtspraak heeft zijn houding ten opzichte van E-court de laatste dagen aardig aangescherpt. Was het begin van deze week nog zo dat de Raad met belangstelling kennis had genomen van dit initiatief dat in feite een commerciële vorm van rechtspraak is, gisteren publiceerde de Raad een verklaring waarin de Raad er aan te hechten duidelijk te maken dat de Rechtspraak, de organisatie van rechtbanken, gerechtshoven en de Raad voor de rechtspraak, geen bemoeienis heeft met dit initiatief.

De tekst van de verklaring luidt verder: De Raad maakt bezwaar tegen het gebruik van de begrippen rechtbank, rechter en rechtspraak door e-Court, omdat het voor toekomstige gebruikers van e-Court en andere burgers belangrijk is te weten of zij met een rechtbank te maken hebben of niet.

Aan de procedure bij de rechtbank zijn wettelijke waarborgen van onafhankelijkheid en onpartijdigheid verbonden en een uitspraak van de rechter heeft bijzondere rechtsgevolgen die niet toekomen aan een bindend advies, ook niet als dit is opgenomen in een notariële akte, zoals e-Court aankondigt te gaan doen. Door zich nadrukkelijk als rechtbank te manifesteren, wekt e-Court verwarring; het roept vragen op over de status van de beslissingen van e-Court en over de positie van de geschilbeslechters.

Aan de verwarring wordt verder bijgedragen door onjuiste informatie op de website van e-Court. Zo wordt daar ten onrechte vermeld dat als partijen kiezen voor een procedure bij e-Court de gang naar de traditionele overheidsrechter ook niet meer open staat. De Raad heeft er bij e-Court op aangedrongen om de gebezigde terminologie aan te passen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven