‘Eberhard wilde de beste zijn’

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Eberhard van der Laan. Foto: Miranda Phernambucq

“Eberhard wilde de beste zijn, door keihard te werken.” Zo karakteriseert advocaat Chris van Dijk (Kennedy Van der Laan) zijn voormalige collega-advocaat Eberhard van der Laan. De Amsterdamse burgemeester Van der Laan overleed vorige week donderdag aan de gevolgen van longkanker.

“De passie spatte eraf bij Eberhard,” zegt Van Dijk die in 1992 samen met Van der Laan en negen andere advocaten aan de wieg stond van het advocatenkantoor Kennedy Van der Laan. “Als hij het voor een zaak nodig vond, zei hij gewoon zijn vakantie af. Hij bleef dan thuis om door te werken.”

Van Dijk noemt Van der Laan een taalvirtuoos. “Nooit een woord te veel, nooit een te lange brief. Nooit moeilijke woorden. Zijn lat lag hoog. Daarom was hij ook niet makkelijk om mee samen te werken. Van een brief of processtuk van een stagiaire of medewerker bleef vaak niet veel over. Zijn kritiek was meestal aardig verwoord,  maar inhoudelijk niet mals.”

Sociale talenten

De sociale talenten en debatkwaliteiten van Eberhard van der Laan zijn nauwelijks te overschatten, vervolgt Van Dijk. “Dat maakte hem niet alleen zeer geschikt om te procederen – hij nam je bij de hand naar zijn uitkomst – maar ook om te mediaten.” Dat laatste liet hij ook zien bij de gemeente Amsterdam.

Was hij als advocaat een vechter? “Zeker was Eberhard een vechter als het naar zijn mening moest,” antwoordt Van Dijk. “De vorm was dan meestal soft maar de inhoud hard.”

De advocaat Van der Laan was evenzeer maatschappelijk betrokken als de politicus Van der Laan. “Hij vond het nadrukkelijk de plicht van een burger en zeker de advocaat om actief aan de maatschappij bij te dragen. Hij deed dat dan ook. Hij wilde dat mensen een ruime maatschappelijke blik hadden. Grote meeslepende zaken, bijvoorbeeld over de vrijheid van meningsuiting, deed hij graag en het kon hem daarbij niet schelen of er ook maar een cent voor zou kunnen worden gedeclareerd. Überhaupt gaf hij niet om geld, mooie kleren, duur eten of een mooi huis.”

Stevig zelfbeeld

Van der Laan was tevens een uitgesproken figuur. “Voor de mensen die hij mocht en die het in grote lijnen met hem eens waren, was hij warm. Je kon met hem lachen. Hij sprak met iedereen. Maar als tegenstander had je het moeilijk. Met zijn stevige zelfbeeld stond hij voor zijn gelijk en was dan niet gemakkelijk door een ander te overtuigen. Als je het in zijn ogen had verbruid, was hij niet erg vergevingsgezind. Hij was zeer gevoelig voor het aantasten van zijn integriteit. Ook als die volgens anderen niet in het geding was.”

Kennedy Van der Laan werd in 1992 opgericht door Eberhard van der Laan, Chris van Dijk, Tom Nieuwenhuijsen, Marcel Willems, Peter Brandjes, Richard Klatten, Herman van der Meer, Marian Kennedy, Coen Drion, Cees Stuurman en Alfred Meijboom. De grondleggers wilden een niet-traditioneel advocatenkantoor. “Ons kantoor moest minder commercieel worden dan de gevestigde advocatuur. We wilden bijdragen aan de samenleving en ook onze onafhankelijkheid en eigenwijsheid koesteren.“ Tegelijk moest het laagdrempelige en informele kantoor op al de eigen vakgebieden de juridische top behalen. “Daar mochten geen concessies aan worden gedaan.”

Omnivoor

Van der Laan werkte eerder als advocaat bij Trénité van Doorne. Bij Kennedy Van der Laan zat hij in de secties Aansprakelijkheid en Verzekeringen en Onroerend goed. “Maar in feite was hij een omnivoor,” zegt Van Dijk. “Zo deed hij ook wel strafzaken en zaken die over de vrijheid van meningsuiting gingen. Voorts werkte hij veel aan publiek-private samenwerkingsprojecten. De laatste jaren kwam daar een grote succesvolle mediationpraktijk bij.”

Van der Laan vertrok op 14 november 2008 toen hij als opvolger van Ella Vogelaar minister werd in het kabinet Balkenende IV. Chris van Dijk ziet Van der Laans denkbeelden nog steeds terug in het DNA van het kantoor. “Wij zijn een informeel no nonsense kantoor dat zijn uiterste best doet zo goed mogelijk te zijn. Een commercieel kantoor waarbij winstmaximalisatie geen doel op zich is en dat probeert bij te dragen aan de maatschappij.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top