Economische vertraging raakt nu (eindelijk) ook interim-juristen

Delen:

Hoewel begin dit jaar de recessie zich nog niet deed voelen, hebben nu ook ervaren zelfstandige interim-juristen meer moeite om opdrachten te vinden. Ruim 20% is aan het tweede kwartaal begonnen zonder opdracht, zo blijkt uit onderzoek van de grootste netwerkorganisatie voor zelfstandige interim-juristen en -advocaten in ons land.

Een groot aantal freelance juristen en advocaten geeft aan sinds kort moeite te hebben met het verwerven van voldoende opdrachten. Dat maakte netwerkorganisatie OndernemendeJuristen bekend. 22% van de respondenten in een door OndernemendeJuristen binnen haar netwerk uitgevoerd onderzoek, geeft aan vanaf 1 april jl. zonder opdracht te zitten en voorlopig ook geen concreet uitzicht te hebben op een klus.

‘Ons onderzoek heeft geen wetenschappelijke pretentie, maar is uitgevoerd om de ruim 400 leden van ons netwerk inzicht te geven in de marktsituatie en om onszelf informatie te verschaffen van waaruit we startende juridische ondernemers kunnen adviseren’, stelt Marijn Rooymans, grondlegger van het OndernemendeJuristen netwerk. ‘Volgens mij is dit niet eerder voorgekomen’ aldus Rooymans. ‘Wij juristen merken over het algemeen minder van conjunctuurschommelingen dan andere dienstverleners.

Het onderzoek laat zien dat met name ondernemingsrechtjuristen, zeg maar de “generalisten” van de beroepsgroep, op dit moment kwetsbaar zijn. Zij voeren over het algemeen opdrachten en projecten uit die wel veel juridische kennis en ervaring vragen, maar die minder specialistisch van aard zijn. Dat zijn vaak ook de opdrachten die zich wat makkelijker laten uitstellen of die niet al te veel schade opleveren als ze slechts gedeeltelijk worden opgepakt. Daarnaast is zichtbaar dat bepaalde specialisten te lijden hebben van de sterke vertraging van bepaalde sectoren. Zo waren de afgelopen jaren de Banking & Finance specialisten “hot”, maar is hun sector nu degene waar bedrijven hard geraakt worden en waar men dus ook hard ingrijpt. Er worden soms draconische maatregelen genomen ten aanzien van alle tijdelijke krachten die ook de interim-juristen raken of zij nu noodzakelijk werk doen of niet. Een ander verhaal met hetzelfde effect geldt voor M&A en vastgoed specialisten. Nu het aantal transacties sterk is afgenomen valt hun markt gewoon grotendeels weg.

‘De meeste van de interim-juristen die in ons onderzoek aangeven zonder opdracht te zitten, zullen snel weer aan de slag zijn. Ons netwerk bevat toch over het algemeen de wat “sterkere broeders” en voor deze goede juridisch specialisten zullen ook in de toekomst altijd opdrachten genoeg zijn’, relativeert Rooymans de situatie.

Een ander opvallende uitkomst is dat 9% van de interim-juristen naar aanleiding van het onderzoek liet weten zichzelf tijdelijk uit de markt te hebben teruggetrokken. Sommigen hebben een sabbatical genomen, maar een aantal is ook tijdelijk in dienst getreden van een opdrachtgever. Er is geen nader onderzoek naar gedaan, maar het lijkt alsof een aantal juristen ervoor kiest om te “schuilen” terwijl de recessie over ons land raast.

Bij OndernemendeJuristen zien ze deze periode vooral als een tijd van kansen voor de netwerkbenadering. ‘Wij merken dat bedrijven onder de huidige economische druk meer aandacht schenken aan de manier waarop zij de juridische functie geregeld hebben. De traditionele aanpak wordt niet meer per definitie gezien als de beste’, stelt Marijn Rooymans vast. ‘Flexibilisering en professionalisering krijgen meer aandacht, onder andere omdat dat de beste manieren zijn om structureel kosten te besparen.

Bron: OndernemendeJuristen

Volg ook de blog van Marijn Rooymans op Mr. Online waarin hij van tijd tot tijd schrijft over zaken die hem bezig houden of opvallen, bijvoorbeeld in de talloze gesprekken met interim-juristen en advocaten, juristen die voor zichzelf willen beginnen, General counsels, hoofden juridische zaken, verkopers, collega adviseurs, etc, etc.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven