Eén dag de baas bij Nauta

Delen:

beeld bij dag de baas 100x85Daar zaten ze dan, in de werkkamer van bestuursvoorzitter Erik Geerling. Merouan Chourak en Emirhan Ay, twee leerlingen van basisschool De Nieuwe Haven uit Rotterdam, mochten donderdag 28 januari één dag de baas spelen over advocatenkantoor NautaDutilh in Rotterdam.

Merouan en Emirhan deden mee aan het project ‘Baas van Morgen’, een initiatief van JINC om kinderen die opgroeien in een omgeving met sociaaleconomische achterstand te laten ervaren hoe het is om de leiding te hebben.

En dus werden Merouan en Emirhan, allebei uit groep 8, ’s ochtends vroeg door Geerling ontvangen in zijn werkkamer aan het Weena. Geerling legde eerst uit wat zijn werk inhoudt. “Ik begin ’s ochtends altijd met het lezen van e-mail.” Vervolgens pakt Geerling een stapel papieren uit zijn tas. Er moet een dictaat gemaakt worden van een verslag van een bijeenkomst in Berlijn, en er komt een zogeheten uitdraaidossier te voorschijn, waarop de factuur aan de cliënt wordt gebaseerd. “Kijk, dit kost deze advocaat per uur, veel hè.” Tegen de aanwezige journalisten: “Nou ja, jullie vinden het altijd veel.”

Geerling noemt het bedrag niet, de jongens kijken nog onwennig naar de stapel papieren. “Misschien vinden jullie het wel ouderwets, al dat papier. Jullie doen waarschijnlijk alles met de i-pad.” Als de post, inclusief de correspondentie met de Toezichts- en Adviescommissie, is doorgenomen, zegt Geerling: ”Saai hè, mooier kan ik het niet maken.” Merouan antwoordt: “Nee, hoor.” Hij wil wel weten of Geerling een hele dag achter de computer zit. Meestal wel, is het antwoord.

De jongens hebben nog meer vragen. Hoeveel uur Geerling per dag werkt. Antwoord: 10 à 11 uur. Of hij zijn werk leuk vindt. Antwoord: “Ja, je komt overal, je ziet veel van de wereld. De mensen hebben ons overal voor nodig.”

De twee jongens hebben ook een duidelijke taak: ze moeten ’s middags in de partnervergadering een plan presenteren om te zorgen dat de mensen van Nauta fit blijven. Emirhan heeft zich daarop goed voorbereid. “Om gelukkig te zijn moet je fit blijven,” zegt hij. “En je moet je thuis voelen op je werk.”

Ze kwamen met het volgende advies: “Eet gezond, heb plezier in je werk, niet lui worden (dus niet in slaap vallen bij je computer), buiten lunchen, de trap nemen en last but not least ‘een atletiekbaan om het nieuwe kantoor heen bouwen en als je even suf wordt, een rondje buiten op de baan lopen.”

Het is niet waarschijnlijk dat de jongens ooit bestuursvoorzitter van een advocatenkantoor worden. Ze hebben geen ambitie voor de advocatuur. Emirhan wil directeur worden van een verf- of staalfabriek. En Merouan weet het nog niet: “De politiek misschien.”

Honderd kinderen uit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Almere, Den Bosch, Eindhoven, Kennemerland en Den Haag deden donderdag mee aan het project ‘Baas van Morgen. Ze namen het roer over bij organisaties als ABN AMRO, bol.com, Albert Heijn, Philips, Hilton en de NPO.

Klik hier voor een videofilm over deze dag.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven