Een merkwaardige bureaucratie

Delen:

Het is hier een merkwaardige bureaucratie. Mijn Chinese co-Dean moet voor alles en nog wat toestemming hebben. Van wie of wat is mij nog niet geheel duidelijk: de (vice) president van de universiteit, de partijsecretaris, het hoofd van het bureau voor internationale samenwerking, of alles en iedereen. Interessant is dat wij als China EU School geen partijsecretaris hebben. Dat is uitzonderlijk heb ik mij laten vertellen, maar ja, in ons door de EU mede aangestuurde budget staat zo’n functie nu eenmaal niet opgenomen.

Voor alles wat de universiteit doet moet toestemming zijn van de faculteit, de universiteit, de parallelle partij structuur, en natuurlijk het ministerie van onderwijs. Wij moeten zelfs rapporteren aan de onderwijscommissie van de stad Beijing. Mijn collega dean is hoogleraar bestuursrecht, dus ik zei dat hij natuurlijk bij uitstek de geschikte persoon was om toestemmingen voor master programma’s en andere belangrijke zaken procedureel goed te regelen. Zijn antwoord was dat het zo ingewikkeld was dat er een speciale afdeling binnen de universiteit voor was en dat het ook erg van relaties afhing. Wat bleek namelijk: wij waren aan het werven voor de 2013 intake van ons masterprogramma en de toestemming voor dat programma liep maar tot en met 2012! Ook al had de Chinese regering zelf met de EU afgesproken dat wij dat soort programma’s mochten aanbieden. Toen ik opmerkte dat we snel die toestemming dan moesten hebben, grijnsde hij en zei dat ze goede relaties hadden en dat we nu tenminste iets illegaals konden doen.

Ik heb nog niet helemaal door wanneer het gepast is iets illegaals te doen en wanneer niet. In het verkeer is in ieder geval veel mogelijk. Ik fiets op de terugweg naar huis aan de linkerkant van de weg, want dan hoef ik een drukke straat niet twee keer over te steken. Iedereen doet dat. Of je nu links of rechts fietst, voorrang hebt (als fietser of voetganger), bij een zebra keurig met groen licht oversteekt, auto’s hebben feitelijk voorrang. Ik ken ook het Chinese aansprakelijkheidsrecht onvoldoende om het recht op voorrang te gebruiken. Beter safe dan sorry.

Op de app solar joke staat de staat van de luchtverontreiniging. Sinds kort soms voor het eerst op veilig. Eerdere dagen was het hazardous of zo. De zandstorm uit Inner Mongolia woei net over onze hoofden heen, beschut als wij wonen net ten zuiden van de bergen ten noorden van Beijing.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven