Eerste boete en dwangsom voor negeren Europese richtlijn

Primeur: het Europees Hof van Justitie heeft voor het eerst een EU-lidstaat veroordeeld tot een boete plus een dwangsom voor het niet omzetten van een EU-richtlijn in nationale wetgeving. Spanje moet per direct 15 miljoen euro op de rekening van de Europese Commissie storten. Daarnaast stelde het hof een dwangsom in van 89.548,20 euro voor elke dag dat de wet in het land nog steeds niet is aangepast.

Delen:

Eerste boete en dwangsom voor negeren Europese richtlijn
Foto: Geert Snoeijer

Het hof heeft de afgelopen jaren wel een paar keer een lidstaat een boete gegeven, of een dwangsom opgelegd, voor het niet omzetten van een richtlijn. Maar nog nooit had het hof aan een EU-land beide strafmaatregelen tegelijk opgelegd.

Privacyrichtlijn

De Europese Commissie was in 2019 naar het hof gestapt vanwege een privacyrichtlijn. Die moet de privacy van EU-burgers beschermen bij de verwerking en uitwisseling door de autoriteiten van hun persoonsgegevens bij een strafonderzoek, vervolging of veroordeling.
Het dagelijks EU-bestuur begon de rechtszaak na vele waarschuwingen aan het adres van de Spaanse regering en al meer dan een jaar nadat de datarichtlijn uiterlijk had moeten zijn omgezet in nationaal recht.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven