Eerste digitale civiele zaken afgerond

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Shutterstock

De eerste digitale civiele zaken binnen het project KEI zijn afgerond. De Raad voor de rechtspraak bevestigt na vragen van Mr. dat meerdere zaken in de arrondissementen Gelderland en Midden-Nederland tot een vonnis of een schikking hebben geleid.

De arrondissementen kunnen niet zeggen om hoeveel zaken het gaat en hoe veel de doorlooptijd gemiddeld verschilt van traditionele ‘papieren’ zaken. Dat laatste is lastig omdat het gaat om verschillende soorten uitspraken:  tussenvonnissen, eindvonnissen, verstekvonnissen en schikkingen.

Boedelverdeling

Advocatenkantoor Benvalor, dat als testpartner fungeert voor de digitalisering van de civiele rechtspraak, heeft al een KEI-zaak tot een goed einde gebracht. “Het ging om een schikking bij de Rechtbank Zutphen over een boedelverdeling in een erfrechtzaak,” zegt advocaat Huan Tan die namens Benvalor al lange tijd betrokken is bij het proces van digitalisering. De zaak van Tans kantoorgenoot duurde krap drie maanden. “Een half jaar korter dan in het oude systeem,” zegt Tan.  Na een testfase is digitaal procederen sinds 1 september verplicht in handelsvorderingen tot 25.000 euro in de arrondissementen Gelderland en Midden-Nederland

Twee weken geleden werd bekend dat het project KEI duurder wordt dan begroot en dat de invoering vertraagd wordt. De bedoeling was om verplicht digitaal procederen voor handelsvorderingen op 1 april 2018 landelijk in te voeren, maar die datum wordt niet gehaald. De Rechtspraak geeft wel prioriteit aan het digitaliseren van deze zaken.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top