Eerste digitale zitting in hoger beroep

Delen:

Op donderdag 1 april om 11.00 uur vindt in Den Bosch de eerste strafrechtzitting in hoger beroep plaats waarbij de raadsheren, advocaat-generaal en griffier gebruik maken van een elektronisch dossier (ED) in NIAS (geautomatiseerd systeem voor strafzaken in hoger beroep). Het elektronisch dossier in hoger beroep sluit aan op het dossier in eerste aanleg in GPS (Geïntegreerd Processysteem Strafrecht).

De advocaat-generaal gaat tijdens de behandeling van de zaken niet meer van papier voorlezen maar zal voordragen vanaf het beeldscherm. De griffier verwerkt de ter zitting verkregen informatie direct digitaal. Het elektronisch dossier wordt daarmee officieel in gebruik genomen. De op donderdag te behandelen zaken zijn een bedreiging en een diefstal/verduistering.

Het elektronisch dossier maakt de werkprocessen minder gevoelig voor menselijke fouten. De kans dat stukken zoekraken wordt hiermee verkleind. Iedere medewerker die over de benodigde autorisaties beschikt kan het dossier raadplegen en zo nodig aanvullen. Daarmee is het dossier altijd up-to-date.

In 2008 is het Elektronisch Dossier NIAS ontwikkeld. Op de locaties Den Bosch en Amsterdam worden nu met ED NIAS de eerste hoger beroepszaken volledig digitaal behandeld; Den Bosch de standaardzaken en Amsterdam de megazaken. In 2010 zullen ook de andere ressortsparketten (Den Haag, Arnhem en Leeuwarden) met het elektronisch dossier gaan werken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven