Eerste digitale zittingszaal

Delen:

Nederland kent sinds eind april een zogenoemde digitale zittingszaal. Deze is voorzien van de nieuwste ICT-toepassingen en levert een bijdrage aan een modern, efficiënt proces. In een rechtsgang wordt steeds vaker gebruik gemaakt van digitaal bewijsmateriaal. Ook willen procespartijen gegevens terplekke digitaal uitwisselen. Met de opening van deze digitale zittingszaal is de rechtbank Rotterdam klaar voor de nieuwste manier van proces voeren. De pilot digitale zittingszaal zal de komende maanden geëvalueerd worden. Na de evaluatie wordt gekeken of en in welke sector een vervolg gegeven wordt aan deze innovatie.

De opening werd opgeluisterd met met congres over digitale trends in rechtszaal. Na afloop van een aantal lezingen discussieerden de aanwezigen over twee door de sprekers aangeleverde stellingen:"Wat je niet ziet, dat mis je niet" en "De vervaging van fysieke en virtuele wereld maakt de rechtspraak straks tot een TV-show." Aangezien de allen op de een of andere manier betrokken zijn bij de onderwerpen rechtspraak en digitalisering, leverde dit een pittige discussie op. Zo betoogde Joost van Dijk (Raad voor de Rechtspraak) dat lange woordelijke pleidooien hun langste tijd hebben gehad: "Saai, en niet meer van deze tijd."

Binnenkort is op www.digitale-zittingszaal.nl een fotoverslag en een mini-documentaire te bekijken.

Joost van Dijk (links, Raad voor de Rechtspraak) en Wim van Veen (president rechtbank Rotterdam) verrichten de openingshandeling.

Joost van Dijk (links, Raad voor de Rechtspraak) en Wim van Veen (president rechtbank Rotterdam) verrichten de openingshandeling.

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven