Eerste hoogleraar mensensmokkel

Delen:

Conny RijkenMet de benoeming van Conny Rijken tot hoogleraar internationale mensensmokkel heeft Tilburg University een primeur voor Nederland. De universiteit heeft Rijken met ingang van 1 januari 2016 benoemd tot hoogleraar Human Trafficking and Globilization. Bij het International Victimology Institute Tilburg (INTERVICT), dat deel uitmaakt van Tilburg Law School, zal Rijken zich in het bijzonder richten op uitbuiting en andere schendingen van de mensenrechten in de context van mondiale migratie.

Een groot aantal migranten komt terecht in de marges van de samenleving, wordt misbruikt en gediscrimineerd of wordt slachtoffer van uitbuitingspraktijken. Mensenhandel en uitbuiting worden daarom beschouwd als de ergste misdaden wereldwijd. Er bestaat nog geen volledig beeld van de factoren die aan die uitbuiting bijdragen, het effect van maatregelen om dat risico te verkleinen en mogelijkheden om uitbuiting aan te pakken. Ook ontbreekt voldoende kennis over de mogelijke bijdrage van bestaande instituties om migratie op mondiaal niveau te beheersen.

Conny Rijken wil met haar onderzoek bijdragen aan opvullen van deze kennishiaten. De kern van haar onderzoek betreft mensenhandel als keerzijde van de mondiale migratie. Ze bekijkt dit onderwerp vanuit het perspectief van mensenrechten en de victimologie. Een bijzondere focus daarbij is de Europese context.

Rijken zet ook een Human Trafficking Law Clinic op voor studenten, gebaseerd op en in samenwerking met de Human Trafficking Law Clinic van Michigan University. De Law Clinic zal in het voorjaar van 2016 plaatsvinden.

Dr. Conny Rijken (1969) studeerde internationaal Recht aan de Universiteit van Utrecht en Tilburg University en promoveerde bij prof. dr. Ernst Hirsch Ballin en prof. dr. Cyrille Fijnaut op het thema mensenhandel. Ze breidde haar expertise uit naar onderzoeksgebieden als mondiale migratie, Europees strafrecht en in- en uitsluiting door migratie.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven