Juridisch nieuws

Eerste jaaroverzicht Commissie rechtseenheid bestuursrecht

Raad van State (beeld: Google Streetview)

De vier hoogste bestuursrechters hebben het eerste jaaroverzicht van de Commissie rechtseenheid bestuursrecht gepubliceerd. In het jaaroverzicht licht de commissie haar werkzaamheden van het afgelopen jaar toe.

In 2018 heeft de commissie onder meer – hoe kan het ook anders – gesproken over digitalisering. Het vervangen van papieren stukken door digitale documenten en het uitwisselen van informatie via webportalen roept bij alle rechters vragen op over de toepassing van allerlei regels uit het procesrecht.

Verder heeft de commissie zich onder andere gebogen over de manier waarop de vier rechtscolleges proceskostenveroordelingen uitspreken. Er bestonden onder andere verschillen bij het toekennen van vergoedingen voor deskundigen. Die verschillen zijn inmiddels weggenomen, zo is in het jaaroverzicht te lezen. Ook heeft de commissie geadviseerd over ontvankelijkheidskwesties en vragen rond de bestuurlijke boete.

De vier hoogste bestuursrechtelijke colleges (de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, de Centrale Raad van Beroep, het College van Beroep voor het bedrijfsleven en de Hoge Raad) besloten in 2010 regelmatig bijeen te komen met het doel de rechtseenheid in het bestuursrecht te bevorderen. In de commissie zitten rechters en juridisch medewerkers van alle vier de rechtscolleges.

Het jaarverslag is hier (Pdf) te lezen.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures