Eerste juridische hackathon op 27-28 september

Delen:

Foto: Pixabay

Kunnen zoekmachines voorspellen welke argumenten de tegenpartij in een rechtszaak zal gebruiken? Bestaan er databases waarmee de slagingskans kan worden berekend door de inzet van een bepaalde jurist? Nemen algoritmes de plaats in van juridisch redeneren? Wat is de toekomst en wat is een mythe?

Legal Intelligence buigt zich over het snijvlak jurist en data, door de eerste juridische hackathon van Nederland te organiseren op 27 en 28 september. Gedurende 48 uur gaan verschillende teams aan de slag met de opengestelde datasets en strijden om de hoofdprijs van 5.000 euro.

In het Clink Hostel te Amsterdam gaan deelnemende teams aan de slag met verschillende datasets. Die teams bestaan uit enthousiaste ontwikkelaars die bijvoorbeeld data science aan de Radboud Universiteit of Artificial Intelligence aan de Universiteit van Amsterdam studeren, in samenwerking met een jurist of advocaat. Deze laatste laat zien waar de twee gebieden elkaar snijden.

Het staat deelnemende teams vrij om hun eigen onderwerp te bepalen. Zo kunnen de teams aan de slag gaan met anonieme gebruiksstatistieken van het afgelopen jaar of uitgevoerde zoekopdrachten. Verschillende uitgevers werken mee door hun content beschikbaar te stellen.

Om de teams meer inzicht te geven in de digitale uitdagingen van de advocatuur is er een Commissie der Wijzen aangesteld. Deze commissie zal aan het begin van de hackathon de uitdagingen voor de toekomst van de advocatuur toelichten. Vervolgens zullen zij de teams gedurende deze 48 uur beoordelen op diens prestaties en opleveringen.

De Commissie der Wijzen bestaat uit Jeroen Zweers (innovatiemanager bij Kennedy Van der Laan/Co founder van Dutch Legal Tech), Jan van Coeverden (hoofd informatievoorziening bij de Raad voor de rechtspraak), Margreet Poot (hoofd legal operations bij De Brauw Blackstone Westbroek),

Olav Schmutzer (advocaat bij Legal Tree) en Tjerk de Greef (chief information officer bij Legal Intelligence).

“Het is goed om te zien dat Legal Intelligence met deze hackathon jonge ontwikkelaars de kans geeft om met de data aan de slag te gaan en juristen vanuit het werkveld hierbij betrekt”, zegt Jeroen Zweers. “Ik kijk uit naar de opleveringen van de teams.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven