Eerste Kamer stemt in met vergoeding affectieschade

Delen:

Foto: Depositphotos

Het wetsvoorstel vergoeding van affectieschade is dinsdag aangenomen door de Eerste Kamer.

De vergoeding is een vorm van smartengeld voor naasten van slachtoffers die door een toedoen van iemand anders is overleden, of ernstig gewond is geraakt. Het kan bijvoorbeeld gaan om een verkeersongeval, geweldsmisdrijf, medisch incident of bedrijfsongeval.

Tot nu toe konden alleen slachtoffers zelf aanspraak maken op smartengeld. De parlementaire discussie over de vergoeding van affectieschade begon al in 2003. In 2010 verwierp de Eerste Kamer het eerdere Wetsvoorstel zelfs.

Partner, kinderen en ouders

In het nieuwe voorstel is daarom het een en ander aangepast. Onder andere is de kring van gerechtigden, dus wie wel en wie niet onder naasten en nabestaanden worden verstaan, scherper afgebakend. Alleen de partner, kinderen en ouders van het slachtoffer komen in aanmerking voor de vergoeding.

Ook is sinds het voorstel van 2010 de hoogte van de tegemoetkomingen nauwkeuriger vastgelegd. De financiële tegemoetkoming komt te liggen tussen de 12.500 en 20.000 euro en moet worden betaald door de partij die aansprakelijk is voor het ongeval.

In juni vorig jaar werd het wetsvoorstel al in de Tweede Kamer goedgekeurd. “Vergoeding van affectieschade kan het leed van naasten van slachtoffers niet wegnemen, maar wel erkenning en genoegdoening bieden en helpen bij de verwerking,” aldus minister Sander Dekker (Rechtsbescherming). “Het gaat om de erkenning van het verdriet van personen van wie het leven volledig op de kop staat door een fout van iemand anders.”

Fonds Slachtofferhulp, de ANWB, Slachtofferhulp Nederland, de vereniging van Letselschade Advocaten en de Letselschade Raad hebben zich ingezet voor de invoering van de wet.

Ineke Sybesma, directeur Fonds Slachtofferhulp, is verheugd dat het ‘eindelijk gelukt is’. ”Zo kunnen nabestaanden en naasten in de toekomst rekenen op een redelijke tegemoetkoming.”

Naar verwachting zal de nieuwe wet in 2019 in werking treden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven