Eerste Kamer: twijfels over gerechtelijke herindeling

Delen:

De Eerste Kamer zet grote vraagtekens bij de herziening van de gerechtelijke kaart. De vaste Eerste Kamer-commissie voor Veiligheid en Justitie maakt zich zorgen over de enorme omvang van de nieuwe gerechten in Oost- en Noord-Nederland. Dat blijkt uit een voorlopig verslag van de commissie. De voordelen van de schaalvergroting zullen volgens sommige Kamerleden ruimschoots worden overtroffen door de nadelen ervan.

Het gaat om het arrondissement Oost-Nederland en het ressort Arnhem-Leeuwarden. De te vormen rechtbank Oost-Nederland wordt volgens de herindeling veruit de grootste van het land: 40% groter dan de huidige grootste rechtbank Amsterdam.

Volgens de VVD-fractie zijn de argumenten voor deze herindeling ‘mager’. De PvdA-fractie spreekt zelfs van een ‘mega-rechtbank’ en wil graag weten of de regering zich heeft gerealiseerd dat de mate van schaalvergroting en de daarmee verbonden voordelen geen onbeperkt stijgende lijn opleveren. Daarnaast wil dezelfde fractie graag vernemen op welke (wetenschappelijke) inzichten de regering een en ander baseert. Ook de leden van de SP zijn kritisch: “In redelijkheid kan niet meer worden gesproken van een structuur en organisatie die voldoet aan de wensen en behoeften van de justitiabelen, rechters, griffiers, advocaten, regionale en lokale bestuurders in de regio.” Twijfels zijn er ook bij de leden van D66.

De vaste commissie heeft de regering gevraagd om een reactie.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven