Eerste schadevergoeding voor privacyschending: € 500

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Pixabay

Voor het eerst heeft een rechter een schadevergoeding toegekend op grond van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De gemeente Deventer moet 500 euro betalen aan een man van wie de gemeente de naam en woonplaats doorgaf aan tientallen andere gemeenten.

Dat blijkt uit een recent gepubliceerd vonnis van de rechtbank Overijssel. De Europese privacywet AVG werd vorig jaar eind mei van kracht.

Causaliteit

Bij kenners zijn geen gevallen bekend van het toekennen van dergelijke verzoeken. Dat gebeurt in privacyzaken nauwelijks, zegt hoogleraar Recht en Informatiemaatschappij en advocaat Gerrit-Jan Zwenne (Universiteit Leiden/Pels Rijcken Droogleever Fortuijn) tegen RTL-Z. “In het privacyrecht, zeker in Europees verband, is het krijgen van een schadevergoeding lastig, omdat we moeite hebben de causaliteit aan te tonen,” zegt Zwenne.

Wob-verzoeken

De eiser in deze zaak is een indiener van Wob-verzoeken. Hij verzocht een aantal overheidsinstanties, waaronder de gemeente Deventer, om informatie. Een aantal gemeenten wisselde kennis uit over hoe ze moesten omgaan met zijn verzoeken. In een e-mail aan ongeveer veertig tot vijftig andere overheden deelde de gemeente Deventer mee een Wob-verzoek van de man te hebben ontvangen, waarbij de gemeente zijn naam en adres noemde, en hoe zijn verzoek werd afgehandeld.

De rechtbank had eerder al geoordeeld dat dit niet door de beugel kon. Vervolgens procedeerde de man verder om een schadevergoeding te krijgen.

 

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten.

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl