Eh, misdrijven oplossen met spraakanalyse?

Delen:

Foto: Pixabay

Misdrijven helpen oplossen met spraakanalyse, kan dat? Wetenschapper Meike de Boer (Universiteit Leiden) denkt van wel. Door het analyseren van het woordje ‘eh’ hoopt ze de recherche te kunnen helpen bij het identificeren van personen.

Stem vervormd

De opsporings­diensten in Nederland tappen jaarlijks meer dan twintig­duizend telefoongesprekken af. Maar hoe weet je zeker of je de verdachte hoort? Wat als diens stem vervormd wordt? Of de verdachte beweert dat iemand anders met zijn telefoon heeft gebeld? Als forensisch taalkundige kan Meike de Boer hier uitsluitsel over geven.

Klank centraal

‘De klank eh staat centraal in mijn onderzoek’, vertelt forensisch taalkundige De Boer in een interview op de website van de Universiteit Leiden. “Ik verricht metingen aan geluidsopnames van eh: hoe lang zijn ze, hoe klinken ze, wat is de toonhoogte? Mijn specifieke vraag is of de taal die iemand spreekt dit beïnvloedt. Oftewel: zeggen mensen in verschillende talen op dezelfde manier eh?’ Het vakgebied is vrij nieuw: hoe meer wetenschappelijke onderbouwing, hoe beter spraakherkenning kan helpen bij het opsporen of uitsluiten van verdachten.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven