Eind Sonja Boekmanprijs in zicht

Delen:

De Sonja Boekmanprijs staat op omvallen. De Advocatenorde wil nog wel een prijs uitreiken die in het teken staat van diversiteit, maar in plaats van initiatieven te belonen waarbij het gaat om de bevordering van de positie van de vrouw, staat dit jaar de aandacht voor de multiculturaliteit binnen de advocatuur centraal. Ook wil de Orde het initiatief nadrukkelijker dan voorheen naar zich toe trekken, dus niet meer samen met een andere partij een prijs uitreiken. Die andere partner, OSR Juridische Opleidingen, eigenaar van de Sonja Boekmanprijs, voelt overigens ook niet voor nóg een prijs naast de al bestaande. OSR-directeur Marjan Bastiaans spreekt in dit verband van een waar prijzencircus binnen de advocatuur: “Niemand zit te wachten op weer een nieuwe prijs.” Bastiaan wil niet ingaan op de vraag of dit het eind betekent van de Sonja Boekmanprijs. “We gaan er volgende week verder over spreken binnen de commissie diversiteit van de NOvA. Duidelijk is wel dat de huidige prijs niet in zijn huidige vorm doorgaat. Ik zou het liefst zien dat we alle bestaande prijzen zouden concentreren in een paar echt goede en alom erkende. En dan hebben we eens per jaar een evenement, en dan worden in één keer alle prijzen uitgereikt. ”

Bastiaan zegt zich wel iets te kunnen voorstellen bij de stelling dat de Sonja Boekmanprijs in zijn huidige vorm de houdbaarheidsdatum heeft overschreden: “En zo belangrijk was de prijs nou ook weer niet. Wij denken dat de leergangen die we als OSR hebben opgezet om de positie van de vrouw binnen de advocatuur te bevorderen, meer effect hebben gehad dan het uitreiken van de prijs zelf.”

Els Unger, voorzitter van de bewuste NOvA-commissie beaamt dat de Orde met de prijzen voor diversiteit het over een andere boeg wil gaan gooien: “Dit jaar zal er een prijs worden uitgereikt voor initiatieven die multiculturaliteit binnen de advocatuur bevorderen. Wat we nog niet weten is of we deze prijs wellicht laten alterneren met de bestaande prijs waarbij de positie van de vrouw binnen de advocatuur centraal staat. Maar gezien het veranderende karakter van de prijs, én het feit dat de Orde hierbij een leidende rol zal spelen, lijkt het me niet voor de hand dat deze prijs de naam van Sonja Boekman nog zal dragen”, aldus Unger.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven