Elect-deken Loorbach: Kroon op mijn loopbaan

Delen:

Jan LoorbachDeze verkiezing betekent de kroon op mijn advocatuurlijke carrière, bezorgt mij een gevoel van triomf, en tegelijkertijd voel ik nu al de druk van de verantwoordelijkheid. Dat is het antwoord van elect-landelijk deken Jan Loorbach op de in de sportjournalistiek gebruikelijke vraag: Wat gaat er nu door je heen? Loorbach, gelouterd bestuurder, zowel in de sport als in de advocatuur, werd woensdag door het Orde-parlement, het College van Afgevaardigden, met 51 van de 84 stemmen gekozen. Loorbach vindt het een mooie meerderheid: “Voor mij voldoende om te concluderen dat het College er vertrouwen in heeft. En dat de stemming zo verdeeld was, heeft mij niet verbaasd. Er was ook niet zo veel te kiezen hè? Twee witte mannen van rond de 60.”

Per 1 januari 2010 wordt Loorbach waarnemend deken en drie maanden later volgt dan zijn benoeming tot landelijk deken. Loorbach is nu nog partner en bestuurslid van NautaDutilh maar zal deze beide functies ook per 1 januari neerleggen. Dat er slechts een relatief kleine meerderheid voor Loorbach was, kwam natuurlijk door de sterke tegenkandidaat in de persoon van AR-lid Herbert Cotterell. Voor het eerst in de geschiedenis van de Orde was er een meervoudige voordracht. Beide kandidaten presenteerden zich in een toespraakje van een kwartier waarna gelegenheid was tot het stellen van vragen. Bij Cotterell was het animo hiervoor miniem, waardoor zijn optreden tot een twintigtal minuten beperkt bleef. Loorbach daarentegen mocht ruim een uur op het podium staan. Ook hij denkt dat dit zijn kandidatuur geen kwaad heeft gedaan: “Je kunt zeggen dat deze bijeenkomst een duidelijke functie heeft gehad. Ik heb sterk de indruk dat een aantal zwevende kiezers zich door hetgeen gezegd is, heeft laten beïnvloeden. Mijn ‘exposure’ heeft hier niet onder geleden, dat klopt.”

Voor de ras-bestuurder Loorbach moet de hele gang van zaken rond de dekenverkiezing (door de huidige deken Bekkers als ‘lang niet volmaakt’ gekarakteriseerd) een gruwel zijn geweest. Loorbach drukt zich in wat voorzichtige bewoordingen uit: “Ik zou vooraf iets beter de verschillende stappen in de procedure hebben doordacht. Nu kreeg je de indruk dat het beleid gaandeweg werd gemaakt. Na elke stap die men deed, moest weer nagedacht worden over de volgende. Het was allemaal erg ad hoc. Ik kan nu nog niet zeggen of dit een geslaagd experiment was. Duidelijk is dat het een procedure met een schaduwkant is. De kans op beschadiging is aanwezig en derhalve zouden goede kandidaten in de toekomst hierdoor kunnen worden afgeschrikt.”

Net zo min als Cotterell kon Loorbach in zijn presentatie niet worden betrapt op hoogdravende opvattingen en visies. Overigens stelden ook de leden van het College vooral interne zaken aan de orde. Loorbach Blijkbaar geldt ook voor de leden van deze doelgroep dat het hemd nader is dan de rok. Men is primair geïnteresseerd in de eigen belangen en dat is niet onlogisch. Ik vond de vraagstelling goed en informatief. Leerzaam ook, want zo word je snel geïnformeerd over wat er leeft. Dat ik niet veel hoogdravends heb willen zeggen, is op dit moment niet zo gek. De visie op de advocatuur die ik nu heb gegegeven, is in overeenstemming met mijn manier van opereren. Het is niet mijn stijl om ergens binnen te banjeren en te zeggen hoe het allemaal moet. Ik wil graag kapitein op dit schip zijn (ik houd overigens niet van gijpen) en wil me nu eerst eens goed inlezen. Voor mij zal de essentie van mijn dekanaat zijn dat de advocaat zijn werk zo goed mogelijk kan doen, daar ligt denk ik de kern en daarmee zijn ook alle andere vraagstukken mee verbonden. Natuurlijk zal ik een andere stijl hebben dan Willem Bekkers. Wellicht zal ik iets meer nadruk leggen op de inhoudelijke kant van mijn ambt, en wat minder op de representatieve.

Is deze benoeming een kroon op de carriere van Loorbach? De elect-deken moet er even over nadenken en zegt dan: “Chef de mission bij de Olympische Spelen in Sydney was de kroon op mijn bestuurlijke loopbaan in de sport, maar deze verkiezing is zonder twijfel de kroon op mijn advocatuurlijke carrière.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven