Zowel in de Europese Unie (EU) als op nationaal niveau zijn hoge decarbonisatie-doelstellingen gesteld. EU-beleid heeft als doel om de netto-uitstoot van broeikasgassen in 2030 met ten minste 55 procent verminderen (t.o.v. 1990), om uiteindelijk in 2050 klimaatneutraal te kunnen zijn. Een belangrijk onderdeel van decarbonisatie is energiebesparing (in deze context vaak aangeduid als ‘energie-efficiëntie’), omdat energie die niet wordt verbruikt ook niet hoeft te worden ‘vergroend’.
EU-energiebeleid gaat dan ook uit van het ‘energy efficiency first’-principe dat samengevat inhoudt dat besparing van energie de eerste oplossing zou moeten zijn. De verplichtingen die hiervoor gelden zijn inmiddels dusdanig uitgewerkt en ingevoerd dat het goed is om de implicaties voor bedrijven te beschrijven.
Doelstellingen
De hoofdlijnen van het EU-energiebesparingsbeleid zijn opgenomen in de (herschikte) Energie-Efficiëntie Richtlijn EU/2023/1791 (EED) en de Energieprestatie van Gebouwen Richtlijn EU/2024/1275 (EPBD). De EED en EPBD bevatten aanzienlijke besparingsverplichtingen voor lidstaten, die lidstaten vervolgens moeten realiseren door middel van nationale wetgeving. In Nederland zijn de regels over energiebesparing vooral gebaseerd op de Omgevingswet (en de daaronder hangende regelgeving). Hoewel de EED al in werking is getreden, is deze nog niet in nationale wetgeving geïmplementeerd. De deadline hiervoor is 11 oktober 2025. Het wetsvoorstel ter implementatie van de herziene EED zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2024 aan de Tweede Kamer voor behandeling worden aangeboden. De EPBD is in juni 2024 in werking getreden en moet eind mei 2026 zijn geïmplementeerd. Dit lijkt nog wel ver weg, maar bedrijven doen er goed aan om nu al te inventariseren wat deze regelgeving voor hen gaat betekenen.
In hoofdlijnen kunnen voor bedrijven één of meer van de volgende drie energiebesparingsverplichtingen gaan gelden:
- energie audit of energiebeheerssysteem voor grote energieverbruikers;
- energiebesparingsmaatregelen en een informatie of onderzoeksplicht;
- verduurzaming van gebouwen en processen.
Lees op de NGB-website het gehele artikel