Enkelband voor rechter en officier

Gezagdragers moeten van onbesproken gedrag zijn. Toch liepen onder meer een rechter en een officier van justitie afgelopen week rond met een enkelband. Aan welke misstappen hebben zij het stigmatiserende sieraad verdiend?

Delen:

Depositphotos_516967620_XL-1c7f994f
foto: Depositphotos

Het dragen van de enkelband heeft in dit geval niets te maken met al dan niet gepleegde strafbare feiten, maar is onderdeel van een bewustwordingscampagne van Reclassering Nederland. Deze hele maand staat in het teken van de enkelband oftewel Elektronische Monitoring (EM), zoals het reclasseringsinstrument officieel heet. EM is de verzamelnaam voor elektronische instrumenten die het reclasseringstoezicht ondersteunen, en kan bijvoorbeeld ingezet worden in geval van een locatieverbod, alcoholverbod, voorwaardelijke invrijheidstelling of tbs. Het gaat daarbij altijd om controle; de enkelband fungeert nooit als zelfstandige straf.

Kamerleden

Kopstukken uit verschillende beroepsgroepen lieten zich in ‘SeptEMber’ een week lang – vrijwillig – monitoren, mochten bepaalde gebieden niet betreden en moesten op een afgesproken tijdstip thuis zijn. Eerder  deze maand waren politici aan de beurt. Tweede Kamerleden Joost Sneller (D66), Mirjam Bikker (ChristenUnie), Songül Mutluer (PvdA) en Michiel van Nispen (SP) lieten zich een enkelband aanmeten; en hielden de buitenwereld via de socialemediakanalen natuurlijk op de hoogte van hun ervaringen.

Blok aan het been

Ook juristen gingen recent voor de bijl. Disa Jironet, officier van justitie in Amsterdam, vond het maar niks. Zij ondervond hoe stressvol een enkelband is: “Het is gedoe, het zit vervelend, je moet de hele tijd bereikbaar zijn, je kunt niet zomaar even ergens heen”, schrijft ze. “Niks voor mij.” Juist doordat het ding zo’n blok aan het been is, vindt ze het een goed toezichtmiddel, maar ook een prima alternatief voor korte detentiestraffen.

Thuisdetentie

Ook de Rotterdamse rechter Jacco Janssen denkt dat de enkelband best ingezet zou kunnen worden als zelfstandige straf, “een soort thuisdetentie.” Het is hem meegevallen, vertelt hij de Zuid-Hollandse omroep Rijnmond, maar hij is zich ervan bewust dat er voor echte enkelbanddragers nog wel wat meer bij komt kijken. “Er is geen slachtoffer dat bang voor mij is, dat tegen mij beschermd moet worden. Ik word ook niet opgehaald door de politie als ik in overtreding ben.”

Andere justitievertegenwoordigers die de band meetorsten waren procureur-generaal van het OM Guus Schram, secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid Dick Schoof, politiechef Martin Sitalsing en Marten Vuylsteke, regiodirecteur bij Reclassering Nederland.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven