Eredoctoraat UvA voor expert vluchtelingenrecht

Delen:

Beeld bij Eredoctoraat UvADe Universiteit van Amsterdam (UvA) kent eredoctoraten toe aan de expert in het internationaal vluchtelingenrecht James Hathaway. Hathaway krijgt het eredoctoraat voor zijn originele en invloedrijke bijdragen aan de ontwikkeling van het internationale vluchtelingenrecht en de toepassing daarvan in de praktijk.

James Hathaway (1956) is Professor of Law aan de University of Michigan Law School (VS). “Hathaway is een van de allergrootsten, zo niet de grootste wetenschapper op het gebied van het internationaal vluchtelingenrecht, en van onschatbare waarde voor dit rechtsgebied én de rechtspraktijk,” licht erepromotor Marjoleine Zieck toe.

Zijn wetenschappelijke werk is volgens Zieck van groot belang voor zowel rechtspraak als rechtsvorming en -hervorming. “Hathaway is in het bijzonder baanbrekend geweest op het terrein van de definitie van vluchteling in het VN-Vluchtelingenverdrag uit 1951 en met zijn analyse van de rechten van vluchtelingen in het internationale recht,” zegt Zieck. “Ook de innovatieve voorstellen die hij formuleerde voor een evenredige verdeling over staten van de verantwoordelijkheid voor de bescherming van vluchtelingen, zijn zeer betekenisvol. De huidige crisis in de Middellandse Zee en de onevenredige belasting van de buurstaten van Syrië illustreren dat het huidige regime niet voorziet in evenredige verdeling, en daarmee de noodzakelijkheid van de ideeën van een juridische grootheid als Hathaway.”

Hathaway is sinds 2010 Distinguished Visiting Professor of International Refugee Law aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en geeft elk jaar onder meer college aan masterstudenten binnen het vak International Refugee Law.

Er zijn ook eredoctoraten voor cultuursocioloog Michèle Lamont en aidsbestrijder Peter van Rooijen. De eredoctoraten wordt uitgereikt tijdens de Dies Natalis van de UvA op 9 januari 2017. De Diesviering vormt de aftrap van het lustrumjaar; de UvA viert in 2017 haar 385-jarig bestaan.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven