Eredoctoraat voor Zuid-Afrikaanse jurist Navi Pillay

Delen:

Beeld bij Navi PillayOp donderdag 9 juni krijgt de Zuid-Afrikaanse jurist en mensenrechten advocaat en voormalig Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay een eredoctoraat van de Erasmus Universiteit. Ze wordt onderscheiden voor haar jarenlange strijd tegen ongelijkheid, onrecht en geweld. Als juriste en mensenrechtencommissaris zette Pillay zich haar leven lang in voor kwetsbare groepen, zoals vrouwen en minderheden.

Haar rol als Hoge Commissaris voor de Mensenrechten en haar rapport over de schending van de rechten van homo- en biseksuelen en transgenders zette dit onderwerp permanent op de agenda van de Verenigde Naties. Als rechter (en voorzitter) van het Rwanda Tribunaal hielp zij de weg vrijmaken voor de internationaal strafrechtelijke erkenning van het feit dat seksueel geweld een daad van genocide kan zijn.

Na de ceremonie spreekt zij de 21ste Mandeville lezing uit, waarin zij stelt dat we ook in de vluchtelingencrisis moeten vasthouden aan de principes van de mensenrechten. “Het is de enige effectieve manier om migratiecrises te managen,” stelt Pillay. Ze spreekt haar bezorgdheid uit over de situatie in Turkije. Non-conformiteit met internationale verplichtingen geeft het verkeerde voorbeeld, aldus Pillay.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven