EU-Commissie: opmerkelijke daling inbreukzaken

Delen:

europavlagHet aantal lopende inbreukzaken vertoont de laatste jaren een opmerkelijke daling. In 2009 waren dat er 2900, vorig jaren waren dat er nog maar 1300. Het aantal zaken dat in een vroege fase wordt opgelost in de zogenaamde ‘EU-Pilot’ stijgt. Nederland staat in de top drie van snelst implementerende landen. Dat blijkt uit het jaarverslag 2013 over de toepassing van het EU-recht dat de Europese Commissie deze week publiceerde.

De meeste inbreuken (62%) vonden plaats op het gebied van milieu, belastingen, vervoer en interne markt en diensten. De Commissie ontving vorig jaar 3505 klachten van burgers, ondernemingen en belanghebbenden. Bijna driekwart hiervan betroffen vijf beleidsgebieden: justitie (590), milieu (520), interne markt en diensten (494), werkgelegenheid (470) en belastingen en douane (452). Klachten werden het meest ingediend tegen Italië (472), Spanje (439) en Duitsland (297).

De top drie van te late en incorrecte implementatie van richtlijnen wordt gevormd door Italië (109), Spanje (90) en Griekenland (79). Nederland bevindt zich met veertig zaken in een middenpositie en was wat betreft te late implementatie een van de drie best presterende lidstaten.

Lees het jaarverslag hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven