Europe versterkt aanpak haatcriminaliteit

Delen:

Beeld bij aanpak haatcriminaliteitDe Europese Unie gaat het aanpakken van haatcriminaliteit versterken. Het EU-agentschap voor de grondrechten (FRA) heeft een online compendium ontwikkeld voor EU-lidstaten. Daarmee wordt het gemakkelijker goede werkwijzen voor het melden en het registreren van haatcriminaliteit uit te wisselen.

De gezamenlijke aanpak moet dan verbeteren, en ook de zorg voor slachtoffers moet er wel bij varen. Minister Van der Steur en directeur Michael O’Flaherty van FRA hebben deze website op donderdag 28 april gelanceerd tijdens een EU-conferentie waar rechtshandhavingsexperts met elkaar over dit onderwerp spreken.
Het compendium wordt een praktische leidraad voor beleidsmakers en wetshandhavingsdiensten om in hun eigen land hun voordeel kunnen doen met de ervaringen en manier van werken van andere landen.

Bij haatcriminaliteit gaat het om delicten waarvan mensen het slachtoffer worden vanwege hun ras, geloof, levensovertuiging, seksuele oriëntatie, genderidentiteit en -expressie, of een lichamelijke of geestelijke beperking. Het motief achter dergelijke delicten blijft vaak onzichtbaar, omdat aangifte en vervolging zich veelal richt op het delict zelf en niet op het achterliggende discriminatoire motief. Dat leidt ertoe dat lagere straffen worden geëist en dat slachtoffers zich niet begrepen voelen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven