Europees Hof overbelast

Delen:

Nederland heeft gepleit voor onmiddellijke actie om het functioneren van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te verbeteren. Dat gebeurde op een conferentie over de toekomst van dit Hof in Interlaken afgelopen vrijdag. Het Europees Hof is overbelast. Het ondervindt grote problemen door het grote aantal zaken dat wordt ingediend, waarvan het overgrote deel bovendien niet ontvankelijk is. Bij het Europees Hof kunnen individuen een klacht indienen tegen één van de 47 lidstaten van de Raad van Europa als zij vinden dat hun mensenrechten zijn geschonden door dat land.

Nederland stelde in de conferentie een systeem voor om de zaken die worden ingediend bij het Hof te filteren, zodat de belasting op de rechters en de griffie afneemt. Die filtering zou op de korte termijn kunnen bestaan uit een roulerende groep rechters die alleen als taak heeft de zaken te beoordelen op ontvankelijkheid. Een andere optie is volgens Nederland om leges te heffen voor het indienen van een zaak, die worden terugbetaald op het moment dat het Hof de zaak ontvankelijk verklaart. Daarnaast heeft Nederland benadrukt dat het voor deze hervormingen van belang is dat er voldoende financiële ondersteuning komt voor het Hof.

De lidstaten van de Raad van Europa zijn tot een gemeenschappelijke verklaring gekomen, die zich in het bijzonder richt op het vinden van een evenwicht tussen de ingediende en behandelde zaken bij het Hof. De achterstand van het Hof bedraagt inmiddels ongeveer 120.000 zaken en zal moeten worden afgebouwd. Zaken moeten binnen een redelijke termijn behandeld kunnen worden. Verder zal de implementatie van uitspraken van het Hof door de lidstaten moeten worden verbeterd. Om te zorgen dat de gestelde doelen gehaald worden, is een actieplan opgesteld waarin de lange- en korte termijn maatregelen zijn opgenomen.

Nederland is tevreden met de resultaten van deze conferentie, maar vindt dat er verdere, meer concrete, stappen nodig zijn om de problemen van het Hof op te lossen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven