Europees Openbaar Ministerie: in drie maanden al 300 zaken geopend

Het Europees Openbaar Ministerie is goed op dreef: in de eerste drie maanden sinds de oprichting heeft het al driehonderd zaken geopend. Eén ervan betreft een btw-fraude, waarmee 4,5 miljard euro is gemoeid.

Delen:

Europees Openbaar Ministerie: in drie maanden al 300 zaken geopend - Mr. online
Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Het Europees Openbaar Ministerie (EOM) heeft 4,5 miljard euro aan EU-geld in het vizier dat vermoedelijk in verkeerde handen is gevallen. Een van de onderzoeken van de nieuwe Europese fraude- en corruptiebestrijder richt zich op miljoenenfraude met btw in onder meer Nederland.

Het EOM is net drie maanden bezig en heeft in die tijd driehonderd zaken geopend. Een aantal daarvan heeft het overgenomen van nationale aanklagers, maar een aanzienlijk deel komt voort uit nieuwe meldingen.

Btw-fraude

De eerste hoofdofficier van justitie van het EOM kondigde bij de start al aan veel btw-fraudezaken te verwachten, ook in Nederland. Vorige maand was het al zover. In Nederland, Duitsland, Slowakije, Bulgarije en Hongarije werden bedrijven doorzocht in een zaak waardoor de EU 14 miljoen euro zou kunnen zijn misgelopen, meldde hoofdofficier Laura Kövesi. Hongarije is een van de vijf landen die niet meedoet met het EOM, maar kan in grensoverschrijdende zaken toch worden meegenomen. Het EOM onderzoekt verder onder meer een Tsjechische zwendel met valse aanvragen voor EU-subsidies voor wetenschappelijk onderzoek.

Grensoverschrijdende criminaliteit

Het Europees parket kan strafrechtelijke onderzoeken openen naar corruptie, witwassen, grensoverschrijdende btw-zwendel en andere delicten waarmee Europees geld is gemoeid. Het is voor EU-landen nu vaak nog moeilijk om grensoverschrijdende criminaliteit aan te pakken.

Het Europees Openbaar Ministerie is het onafhankelijk openbaar vervolgingsorgaan van de Europese Unie. Dit orgaan is bevoegd voor het onderzoeken, het vervolgen en het aanklagen bij de nationale rechter van strafbare feiten die de EU schade opleveren. Het EOM is opgericht in 2017 en op 1 juni 2021 begonnen met haar activiteiten. Bij het EOM zijn 22 lidstaten aangesloten, waaronder Nederland.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven